A kormány végleges privatizációs stratégiája közel egy hónap múlva készül el. Az azonban már ma bizonyosra vehető, hogy a Mol 25 százalékos pakettjén, a három pénzintézeten (Postabank, Földhitel- és Jelzálogbank, Konzumbank), a Magyar Villamos Művek Rt.-n, a Tokaji Kereskedőház Rt.-n és a hat állami gazdaságon kívül az örök nyertes Szerencsejáték Rt.-t is piacra dobja az állam.

Pontosabban a Pénzügyminisztérium alá rendelt Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.). A társaság többségi tulajdonosa továbbra is az állam maradna. Erről Hollai Imre, a szervezet igazgatósági tagja beszélt újságíróknak a Budapest Business Journal angol nyelvű gazdasági lap konferenciáján. Hollai Imre beszámolt arról, hogy a kormány a tervek szerint 2006-ig a megközelítőleg 700 milliárdos vagyonból 400 milliárd forintos részt árusítana ki.

Csillag István gazdasági miniszter a Mol 25 százalékos állami részének eladásával kapcsolatban elmondta: elvileg akár még ez év végéig lehetséges a tranzakció, habár nemigen valószínű, hogy a szükséges feltételek teljesülhetnek addig. A feltételek között említette a miniszter a földgáz új árazási rendszerének kidolgozását, a földgázrészleg külön üzletággá szervezését és az új törvény elfogadását a gázpiac felszabadítására, a piacszabályozás átláthatóvá tételére. A kormány a közelmúltban jelentette be, hogy eladják a Mol maradék állami részesedését, ami akkor komoly botrányt kavart.

Később illetékesek úgy nyilatkoztak, hogy az eladás csak a középtávú programok között szerepel. Most azonban mégis közelebb hozták az eladás lehetséges időpontját. Csillag szerint az eladás általa említett feltételei a jövő év közepe előtt aligha teljesülhetnek. Csillag azt is elmondta, hogy nem egyben akarják értékesíteni a Mol 25 százalékát, hanem tőzsdei eladásra gondolnak. Ugyanakkor hozzátette: nincs politikai akadálya az orosz Gazprom részvényvásárlásának, feltéve, hogy ez átlátható módon, a tőzsdeszabályoknak megfelelően történik.