A Magyar Hírlap által megkérdezett szakértő szerint érdemes még az idén gépet, berendezést, számítástechnikai eszközt, autót, ingatlant vásárolni az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választóknak, ha a házipénztárukban jelentős összegek halmozódtak fel.

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke elmondta: a törvényjavaslat szerint az úgynevezett immateriális javak (jogok, szellemi termékek) és tárgyi eszközök könyv szerinti (nettó) értékével csökkenteni lehet az eredménytartalékban lévő készpénzt. Azoknál az eszközöknél, amelyeket amortizációval lehet leírni, ez nem kevesebbet jelent, mint hogy a jövőben esedékes (évenként 20 százalék) értékcsökkenési leírásra még az idén egyszerre kerülhet sor, mégpedig a házipénztár terhére.

A termőföldnél pedig a könyv szerint értékkel – a nettó eszközérték gyakorlatilag megegyezik a bruttóval – mérsékelhető a házipénztár, és az utána fizetendő adó is. Ennek azért van jelentősége, mert az eva választásának egyik feltétele, hogy az adózó vállalja: a házipénztárban felgyülemlett pénz (eddig ki nem vett osztalék) után a jelenleginél kedvezőbb, azaz 20 százalékos kulccsal három részletben fizeti meg az adót.