A végrehajtás folytatására kötelezte jogerős ítéletével a Főváros Bíróság (FB) a Belügyminisztériumot (BM) abban az ügyben, amelyben Kenedi János kutató iratok kiadását kérte; egy másik perben egyébként már jogerősen kötelezték erre a tárcát.

A BM több mint három és fél éve nem hajtja végre azt a jogerős ítéletet, amely arra kötelezte, hogy engedélyezze Kenedi Jánosnak a kért iratokba való betekintést. A minisztérium az 1999 februári jogerős ítélet nyomán az év novemberében adott engedélyt Kenedi Jánosnak az iratokba való betekintésre, azzal a feltétellel, hogy a kutató titoktartási nyilatkozatot ír alá. Ezt a kutató nem fogadta el és 2000 nyarán újabb pert indított a jogerős ítélet végrehajtása érdekében. Ezt a bíróság 2001 novemberében jogerősen el is rendelte.

Eközben a BM felajánlotta a kért dokumentumokba való betekintést, kivéve nyolc lapnyi, 2086-ig szigorúan titkossá minősített iratot, melyek vonatkozásában viszont a Honvédelmi Minisztériumhoz irányította Kenedi Jánost. Ugyanakkor a Belügyminisztérium a végrehajtás megszüntetése iránti pert is indított, ebben született kedden jogerős ítélet, amely a BM keresetét elutasította és elrendelte a végrehajtás folytatását.