Még az idén online bekapcsolódhatnak ügyvédek, pénzintézetek, önkormányzatok a földhivatalok adatbázisába. Így csökken majd a sorbanállás – ígérik a Földművelésügyi Minisztériumban. A tárca azt is reméli, hogy csökken a földhivatali dolgozók megvesztegetésének a száma.

Még az idén ügyvédek, önkormányzatok, vagy akár pénzintézetek is kapcsolódhatnak a földhivatalok között már kiépült számítógépes online rendszerhez, és 625 forintért lekérhetnek nem hiteles tulajdoni lap másolatokat. A földművelésügyi tárca szerint így nem kell majd napokat sorban állni a földhivatalokban. Annak ellenére nem, hogy a szaporodó lakás eladások és vásárlások miatt egyre nagyobb az ügyfélforgalom.

A megnövekedett ingatlanforgalommal párhuzamosan viszont egyre több, naponta 2-3 bejelentést kap a rendőrség lakásmaffia-ellenes Kaptár csoportja is. Az idén 115 ügyben nyomoztak, amelyből 15-ben vádat is emeltek a bíróságon. Az ügyek szereplői között ingatlanközvetítők, és ügyvédek is vannak. A Kaptár csoport tud olyan földhivatali dolgozókról, akik visszaéléseket követnek el, bár bizonyítékuk nincs ellenük. A földművelésügyi tárca viszont nem tud ilyen munkatársakról.

Most úgy tűnik, néhány hónapig még több munkájuk lesz a földhivatalokban dolgozóknak. A minisztérium ugyanis azt szeretné, ha néhány hónapon belül feldolgoznák a lemaradást. 270 ezer határidőn túl el nem intézett ügyet görgetnek a hivatalok maguk előtt. Persze nem kéri a tárca ingyen, ügyenként pár száz forintot fizetnek majd a munkatársaknak a pluszmunkáért.