Már január elsejétől életbe léphet a bankbiztonság szigorításáról szóló kormányrendelet, melyet a móri bankrablás után kezdtek előkészíteni. A tervezet szövege még nem nyilvános, de feltehetőleg tartalmazza, hogy a biztonsági őröknek átláthatatlan helyiségekből kell figyelniük, és az állandóan működő kameráknak rejtve kell lenniük.

Már a jövő év január elsejétől életbe léphet a bankbiztonság szigorításáról készülő kormányrendelet. A szövegtervezet egyelőre nem nyilvános, de várhatóan feltehetőleg tartalmazza, hogy a biztonsági őröknek átláthatatlan helyiségekből kell figyelniük, és az állandóan működő kameráknak rejtve kell lenniük. Ezt a két újítást Lasz György, a Biztonsági Nagyvállalkozások Szövetségének elnöke, az In-Kal biztonsági cég vezetője javasolta, és úgy tudja, hogy mindkettő bekerült a tervezetbe. A biztonsági szakember szerint a rablóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy kamera rögzíti őket, viszont nem láthatják a berendezést, hogy ne tudják lefújni, szétlőni, az őröknek pedig olyan helyiségben kell lenniük, ahonnan ők kilátnak, de őket nem látják.

A kormányrendelet előkészítése a móri bankfiókban történt kegyetlen bankrablás után kezdődött. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által összeállított anyagot a biztonsági cégek és a szigorítás költségeit leginkább viselő bankok is kiegészíthették javaslataikkal – mondta az [origo]-nak a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke, Máthé Dániel, aki hozzátette: jelenleg a Belügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium vizsgálja a tervezetet, a felmerülő jogszabály-módosítások miatt.

A biztonsági szakma megosztott a szigorításokat illetően: egy részük az őrök számának növelését javasolja, a másik álláspont pedig az, hogy a technikai fejlesztésekre kell nagyobb összeget szánni. Emellett azt is felvetették, hogy az államnak egy minimum feltételrendszert, nem konkrétan megszabott követelményeket kellene felállítania. “Semmilyen eszköz használatát nem szabad előírni a gyors elévülés miatt, mert akkor igen gyakran kellene hozzányúlni a szabályzathoz. Különösen így van ez azon biztonsági berendezéseknél, melyek elektronikai eszközöket tartalmaznak, vagy ahol a védelem része, vagy tárgya az informatika és telekommunikáció” – mondta az [origo]-nak Vásony Gergely, a Trezor- és Banktechnika Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember szerint több figyelmet érdemelne a megfelelő biztonsági szabályok és eljárások kidolgozása külön-külön minden helyszínen, az ott dolgozók kiképzése, továbbképzése és állandó ellenőrzése.