Noha a választási kampányban még a három százalékos költségvetési hiány tarthatóságáról szólt a kormányzati propaganda, a német pénzügyminiszter a hét közepén beismerte: nem tudják teljesíteni a stabilitási és növekedési paktumában foglaltakat. A találgatások máris tízmilliárd eurós (2500 milliárd forint!) büntetésről szólnak.

A német tévé adásában Hans Eichel pénzügyminiszter annak a véleményének adott hangot, hogy országa nem tudja tartani a költségvetési hiány három százalékos felső határát. A német szövetségi választások kampányában Berlin üzenete (Brüsszelnek és a német közvéleménynek) még az volt, hogy az ország költségvetési hiánya 2,9 százalék lesz. A választási nyomástól megszabadulva a pénzügyminiszter most reális előrejelzést adhatott.

A stabilitási és növekedési paktum alapján ha egy ország költségvetési hiánya meghaladja a három százalékot, akkor GDP 0,5 százalékát büntetésként be kell fizetni a közös kasszába. Még a pénzügyminiszter bejelentése előtt, a német Capital gazdasági folyóirat megkérdőjelezte a 2,9 százalékos hiány realitását. Ugyanakkor kiszámította, hogy a büntetés több mint 10 milliárd euró is lehet.

A sors iróniája, hogy azt a Németországot fenyegeti elsőként súlyos szankció, amely annak idején csak úgy volt hajlandó lemondani történelmi hagyományú, s egyben igen stabil nemzeti valutájáról, a márkáról, ha az eurózóna tagállamai szigorú büntetés terhe mellett teljesítik a krritériumokat.

Az Európai Unióban azonban nem sietnek sem a büntetés kiszabásával, sem pedig annak behajtásával (például a deklaráció szintjén már elmarasztalt Portugália esetében). Pedro Solbes, az EU pénzügyi és gazdasági biztosa megértően nyilatkozott a Portugáliában és Németországban kialakult helyzettel kapcsolatban, és azt várja az érintettektől, hogy költségvetésüket hozzák rendbe. A német miniszter 2003-ra és 2004-re vonatkozó terveit �meghatározó lépéseknek� nevezte a biztos.

Az EU egyébként Portugália esetét egészen elnézően kezeli, még egy �masszív� pénzügyi támogatást sem von meg tőle.

A következő ország, amelynek költségvetését az EU megvizsgálja, Franciaország lesz. Szakértők szerint a franciák is túlköltekeztek, ám velük szemben Brüsszel már nem lesz ilyen elnéző, mert ők tudatosan lépték át a kiszabott határt, illetve nem mutattak különösebb törekvést a kiigazításra.