Egy brit cég által kifejlesztett berendezés segítségével bárki, bármikor nyomon követhető, feltéve, hogy mozog az illető és van az adott helyen térerő. A figyelőrendszer ugyanis a mobil-bázisállomások sugárzását használja fel: a visszaverődő hullámokból képet alkot, mely akár több száz kilométer távolságban is megjeleníthető egy képernyőn. A kutatásokat a brit kormány is támogatja.

A rendszer a mobil-bázisállomások visszaverődő hullámait figyeli, és kiszűri azokat a jeleket, melyeket mozdulatlan tárgyak, például falak vagy fák okoznak. Így követni lehet bármilyen mozgó objektumot, például autókat vagy embereket, írta a The Observer című lap. Az eljárással a hatóságok bárkit nyomon tudnak követni Nagy-Britanniában szinte bárhol. Az eljárás mindenhol működik, ahol van térerő. A mobilátjátszókra csatlakoztatott vevőkészülék segítségével akár több száz kilométer távolságban is, egy képernyőn figyelemmel kísérhető bármilyen mozgó jármű vagy személy. Egy speciális vevőkészülékkel, ami alig nagyobb egy notebooknál, “személyi radarként” is használható a rendszer. A kutatók most azon dolgoznak, hogy a berendezés segítségével át lehessen “látni” a falakon, például be lehessen kukkantani bárki lakásába. Korábban úgy gondolták, hogy a mobiltornyok sugárzása túl gyenge ahhoz, hogy radarként funkcionáljon. A prototípus csak 50-100 méteres körben működik, de a fejlesztők szerint a hatótávolság könnyedén növelhető.

A Celldarnak elnevezett berendezést a Roke Manor, egy magántulajdonban lévő kutatócég fejlesztette ki. A brit Védelmi Minisztérium azonban számos tárgyalás után támogatni kezdte a sokmilliós projektet. A találkozókról szóló jelentések titkosak. A minisztérium a lehető leghamarabb be szeretné vezetni a technikát, de a rendőrség és a titkosszolgálatok is élénken érdeklődnek a rendszer iránt. A fejlesztők szerint a rendszer elsősorban a terrorizmus elleni küzdelemre, biztonsági célokra és a forgalom szabályozására lesz alkalmas. A Celldar akkor is képes az utakat figyelni, amikor a kamerák a rossz idő miatt már használhatatlanok. “A berendezés rögzíteni tudja például egy baleset részleteit: ki mikor hol volt, ilyesmi” – mondta Peter Lloyd, a Roke Manor munkatársa. A rendszert először valószínűleg kikötők, repülőterek és hasonló létesítmények figyelésére használják majd. Egy nukleáris erőmű vagy a légierő bázisai egyszerűen ellenőrizhetővé válnak, nincs szükség nagyszámú kamerára és képernyőre: ha a radar mozgást észlel, egyetlen kamera is elég az adott terület átvizsgálásához.

A civil jogvédő szervezetek természetesen nem túlságosan lelkesednek az ötletért. “Ez egy megdöbbentő elképzelés – mondta Simon Davies, a Privacy International vezetője. – A kormány a jelenlegi félelmeinket arra használja ki, hogy olyan új eljárásokat vezessen be, melyek se nem kívánatosak, se nem szükségesek.” Bár a biztonsági szakértők rámutatnak, hogy a személyi radar nagyon hasznos eszköz lehet, elismerik: jelentős a veszélye annak, hogy visszaélnek azzal a hatóságok, vagy rossz kezekbe kerül. A vevőkészülék ráadásul gyakorlatilag bemérhetetlen. Hozzáteszik: a modern technika komoly lehetőségeket rejt magában a teljeskörű megfigyelésre. A tavaly szeptemberi terroristatámadások óta a brit kormány terroristaellenes csomagjának egyre több elemét passzírozza át a törvényhozáson. A rendőrök már most is bírói végzés nélkül hozzáférhetnek a mobilbeszélgetésekhez és az emailekhez.