A tisztiorvosi szolgálat megkezdte a vizsgálatot azoknak a magyar munkásoknak az ügyében, akik a 70-es években dolgoztak egy pozsonyi vegyi gyárban és sokan közülük feltehetően ott szenvedtek maradandó egészségkárosodást.

Műanyagot, műtrágyát és robbanóanyagot gyártottak azok a magyar munkások, akik a rendszerváltás előtt dolgoztak Pozsonyban, egy vegyi üzemben. A gyár volt alkalmazottai közül azóta sokan súlyos betegségekben szenvednek, és azt feltételezik, hogy azért, mert megfelelő védőfelszerelés nélkül mérgező gázokkal dolgoztak. Az ÁNTSZ most megkezdte a Dimitrova gyár egykori magyar munkásainak egészségügyi felmérését. Ez Mosonmagyaróváron és környékén több mint 300 embert érint. Az adatok összegyűjtésében a helyi önkormányzatok segítenek.

“Felhívást kiküldtünk a lakosság részére, szórólap formájában, minden házhoz. Van, aki azóta már elment a faluból, Mosonmagyaróvárra költözött, de ő is jelentkezzen” -nyilatkozta Tóth István Dunasziget független polgármestere.

Azokat az embereket keresik, akik 1971 és 1991 között dolgoztak a Dimitrova gyárban, és megpróbálják felkutatni azoknak a hozzátartozóit is, akik azóta már meghaltak. Az adatok összesítése után döntik el, hogy kit hívnak be részletes orvosi vizsgálatra. Az ügyet már a szlovák országos tiszti főorvos is vizsgálja. Az egykori Dimitrova gyár mai vezetői nem zárkóznak el a kártérítés lehetőségétől, amennyiben egyértelműen bebizonyosodik, hogy a munkások az üzemben szenvedtek maradandó egészségkárosodást.