Mától kétnapos szombathelyi tanácskozáson a fogyatékos emberek társadalmi integrációjának, rehabilitációjának uniós gyakorlatáról és új irányairól tartanak előadásokat brüsszeli szakemberek a hazai, főleg munkaügyi szervezetek, a szociális szférában dolgozók és a megváltozott munkaképességűek érdekvédelmi szervezeteinek kétszáznál több képviselőjének.

Hans Virtfeld, a Workability International European (WIE) elnöke a szombathelyi nemzetközi konferencián hangsúlyozta, hogy Európai Unióban a fogyatékkal élő embereket ugyanolyan jogok illetik meg, mint a közösség többi polgárát. Utalt arra, az unió egyik legfontosabb feladata, hogy e jogok az érvényesítéshez, az esélyegyenlőség megteremtéséhez minden tagállamban biztosítsa a feltételeket.

A WIE elnöke szerint az unióhoz csatlakozni kívánó országoknak is hatékonyan részt kell venniük a megváltozott munkaképességű emberek helyzetén, életminőségén javítani szándékozó nemzetközi összefogásban. Rámutatott: alapvető szemléletváltozásra van szükség még az Európai Unión belül is, hiszen a megváltozott munkaképességű embereknek nem segítségre, hanem esélyeik kiegyenlítésére van szüksége. – A jövőben nem fogyatékot kell alapul venni és támogatást nyújtani, hanem azt a munkaképességet, amivel a munkavállaló rendelkezik – mondta. és hozzátette: a foglalkoztatási rehabilitáció célja, hogy az elsődleges munkaerő piacra, ezáltal pedig egy valós gazdasági és társadalmi környezetbe kerüljön vissza a megváltozott munkaképességű ember.

Bagó József, a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium foglalkoztatási rehabilitációs titkárságának vezetője elmondta: Magyarországon becsléseik szerint 400-600 ezer ember lehet megváltozott munkaképességű, közülük pedig mindössze 50-60 ezer ember, az érintettek 10-15 százaléka dolgozik. Utalt arra, hogy az kormányzat a már ismert aktív foglalkoztatási eszközök alkalmazásán – bértámogatás, képzési támogatás, adókedvezményeken – túl új módszerekkel is igyekszik javítani a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedésének esélyeit, ilyen például a távmunkahelyek létesítése. Hozzáfűzte: Magyarország uniós csatlakozása után bővülhetnek az igénybe vehető források, de már idén is a PHARE-program keretében mintegy 800 millió forintot tudtak bevonni foglalkoztatási rehabilitációs pályázatok támogatására.