A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa versenyt korlátozó kartell magatartás miatt a Budapesti Közlekedési (BKV) Rt.-t 30 millió, emellett három hírlapkereskedő céget további 30 millió forintra bírságolt.

A közlemény szerint a GVH azért indított versenyfelügyeleti eljárást a BKV, a Hírker Rt., valamint a Buvihír Rt. ellen, mert felmerült a gyanú, hogy a közöttük 2000. december 22.-ig érvényben lévő bérleti szerződésben, valamint e cégek és a Lapker Kft. között 2000. december 22-én létrejött bérleti szerződésben kikötött előbérleti jog versenyt korlátozó megállapodásnak minősül.

A GVH versenytanácsa megállapította: a vállalkozások által 1996. január 17-én megkötött megállapodás, miszerint a BKV csak a Hírker és a Buvihír hozzájárulásával hozhat létre további újságárus helyeket a közlekedési társaság területén, versenyt korlátozó megállapodásnak minősül. A versenytanács szerint korlátozza a versenyt a négy cég között 2000. december 22-én létrejött megállapodásban kikötött előbérleti jog is.