Egyelőre nem tudni, felborul-e a hazai dohánypiac, vagy a kormány hajlandó lesz néhány milliárd forinttal növelni a büdzsé bevételeit. Az holnap, a költségvetési módosításokról szóló szavazáskor dől el, hogy kap-e jelentős adóelőnyt az egészségügyileg egyébként kockázatosabb vágott dohány és kézzel sodort cigaretta.

Még kérdés, felborítja-e a kormány cigarettaadó-emelési terve a dohánypiacot. Mint arról korábban a Népszabadság beszámolt, a kabinet a jövő évi büdzsé paragrafusai között a cigaretták adójának 20 százalékos emelésére tesz javaslatot 2003 áprilisától. Ennek értelmében az ezer szálra jutó jelenlegi 4200 forintos tételes adó 4950 forint lenne, míg az ár hányadában megállapított jövedéki adó 18 helyett 20 százalékra emelkedne. A legkedveltebb árkategóriájú cigaretta ára ennek hatására a jelenlegi 315 forintról 352-re nő dobozonként. A drágítást a költségvetés bevételeinek biztosításával indokolták korábban – bár magyarázat lenne rá az EU-csatlakozás is. Az unió ugyanis előírja, hogy a dohánytermékeknél mekkora legyen az adószint. Magyarország esetében ez alacsonyabb, a fokozatos emelésre is kötelezettséget vállalt az ország. Az állandó drágítások hatására azonban valószínűleg sokan térnek majd át azon dohányfélék fogyasztására, amelyek adója alacsonyabb. A helyettesítő termékek közül ma a vágott dohány ára a leginkább kedvező, hiszen az adóterhelés alig a hatoda a sodort cigarettáénak. Egy jogalkotói figyelmetlenség révén ezt az áttérést még meg is könnyítené a kormány: a kézzel sodort cigaretta alapanyagát jelentő vágott dohány adóját ugyanis csak 3 százalékkal emelné. Vagyis a két cikk közötti árkülönbség még növekedne is.

A kabinet viszont így az egészségügyileg kockázatosabb cikk fogyasztása felé tereli a piacot. A kézzel sodort cigarettába ugyanis általában nem tesznek füstszűrőt, a vágott dohány zacskóján nem kell feltüntetni a nikotin- és kátránytartalmat. Újabb egészségügyi kockázatot jelent, hogy a vágott dohány elterjedése egyes könnyű drogok fogyasztását is kényelmesebbé teszi. Az áttérés valódi lehetőség: a vágott dohány részesedése az adóemelések hatására folyamatosan nőtt az elmúlt években, ma már eléri az öt százalékot. Két szocialista képviselő (Puch László és Podolák György) módosító indítványt nyújtott be a költségvetési törvényhez. E szerint a vágott dohány adója az Európai Unióban megkövetelt szintre emelkedne. Ez, amellett, hogy bevételhez juttatja a költségvetést, még mindig alacsonyabb szinten tartaná a vágott dohány adóterhelését a cigarettáénál. A javaslatot azonban a kormány csak a gazdasági bizottság ülésén támogatta, a költségvetési és az egészségügyi bizottság előtt elvetette. Az egészségügyi bizottság azonban – vélhetően a kockázatok miatt – támogatta a javaslatot, míg a költségvetési nemmel szavazott. Az, hogy mi lesz a jogalkotói “tévedés” sorsa, kedden derül ki. A honatyák ugyanis – második körben – holnap szavaznak a büdzséhez beérkezett változtatási indítványokról.