Az Egyesült Államokban vizsgálat indul az első klónozott gyerek, Éva állítólagos megszületésének az ügyében. A Food and Drug Administration (FDA) szövetségi ügynökség bejelentése szerint egyelőre azt akarják tisztázni, hogy a klónozás valóban megtörtént-e, ha igen, milyen körülmények között, és azzal megsértették-e az amerikai törvényeket.

Az élelmiszerek és gyógyszerek biztonságának felügyeleti szerve akkor lenne illetékes az ügyben, ha a klónozás folyamata legalább részben az országban történt. A klónozás ebben az esetben emberi lényen engedély nélkül végzett kísérletnek minősülne. A reproduktív klónozást az Egyesült Államokban betiltó törvényt tavaly a képviselőházban megszavazták ugyan, de a szenátusban elakadt a tervezet, mivel nem tudtak dűlőre jutni abban, hogy a gyógyászati célú klónozást is megtiltsák-e. Az FDA szóvivője szerint a hatóságok 2001-ben ellenőrizték a raeliánus szekta Clonaid cégének a nyugat-virginiai Nitróban működtetett létesítményét és a vezetőikkel megegyeztek abban, hogy nem folytatnak kutatásokat a klónozásról az Egyesült Államokban. A Clonaid szerint ezt a megegyezést be is tartották.

Brigitte Boisselier francia biokémikusnő, az ember klónozásra alapított, 1997-ben Las Vegasban bejegyzett Clonaid vezetője pénteken Miamiban jelentette be, hogy december 26-án egy 31 éves amerikai nő világra hozta Évát (Eve), a világ első klónozott gyerekét. A tudósnő vasárnap a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva azt is közölte, hogy a 3 kilogrammos bébi és a mamája hétfőn már haza is térnek, de hogy hova, azt – mint mondta – titokban tartják. Boisselier szerint a kételkedő tudományos világ meggyőzésére egy független szakértő még a héten mintát vesz a DNS-teszt elvégzéséhez, amely igazolhatja, hogy valóban klónozás történt. A szakértőt Michael Guillen, az ABC televízió tudományos tudósítója választja ki. A szülők döntik el, hogy az ellenőrzést később mások is elvégezhetik-e majd – mondta. Közölte, hogy a jövő héten világra jön a második klónozott bébi is.

A raeliánus szekta alapítója, a hívek által Raelnek nevezett Claude Vorilhon francia újságíró a Miami Herald hétfői számának úgy nyilatkozott, hogy jelenleg kétezer ember vár arra, hogy a Clonaid céggel klónoztassa magát vagy szeretettjét. Az eljárás kétszázezer dollárba kerül. A magát prófétának valló 56 éves szektaalapító “gyönyörű, bár még csak az első lépésnek” nevezte Éva megszületését. “A végső cél örök életet adni az emberiségnek klónozással” – mondta. Vorilhon kijelentette, hogy megalapítása óta nincs közvetlen kapcsolata a Clonaid céggel, s nem tudja, ki az amerikai anya. A raeliánusok vezetője szerint a ma embere a holnap technológiájával és a tegnap filozófiájával, primitív vallások által félrevezetve fékezi a tudományt, de feltartóztatni úgysem tudja.

A szektának saját adatai szerint 55 ezer híve van szerte a világon, központja Québecben van. A raeliánusok szerint az embereket földönkívüliek teremtették saját maguk klónozásával 25 ezer évvel ezelőtt. Ezt a szekta tanítása szerint maguk a földönkívüliek nyilatkozták ki Vorilhonnak, akit Raelnek szólítottak meg 1973 december 13-án Párizs közelében egy UFO-ban. A raeliánusok szerint ezek a felsőbbrendű lények csak akkor térnek vissza a Földre, ha az egész emberiség tudomást szerez létezésükről, így a hírverés része vallási küldetésüknek.