A görög jelölt, Nikiforos Diamandouros nyerte az európai ombudsman-tisztség betöltéséért lebonyolított európai parlamenti választás első fordulóját. Az első körben a szavazatok túlnyomó többségét megszerző görög ombudsman szerdán, a második fordulóban várhatóan simán eléri a szükséges egyszerű többséget.

Az 521 érvényes szavazatból 238 szólt a görög jelölt mellett, őt követte a sorban a brit konzervetív Roy Perry 159 szavazattal, majd a kezdeti szakaszban komoly esélyekkel induló belga szövetségi ombudsman, Pierre-Yves Monette 73, az olasz Giuseppe Fortunato 35, illetve a másik belga jelölt, Herman Wuyts 16 szavazattal.

Nikiforos Diamandouros a szocialisták, a liberálisok és a zöldek támogatására számíthatott, míg az Európai Néppárt (EPP) többségének szavazatában bízó brit jelöltnek csalódnia kellett: az EPP és a demokrata képviselők közül 73-an Hans-Gert Pöttering frakcióvezető felhívása ellenére sem támogatták Roy Perryt.

Nikiforos Diamandourosnak 261 szavazatra lett volna szüksége ahhoz, hogy már az első fordulóban ombudsmanná válasszák. Az egyszerű többséget szerdán, a második fordulóban valószínűleg sikerül elérnie.