A Fővárosi Bíróság mai döntése értelmében 120 napja van arra az egyik budapesti kávéháznak, hogy helyiségeit a mozgássérültek számára is használhatóvá tegye – jelenti a HavariaPress.

A belvárosi vendéglátóhelyet egy kerekes székben ülő ember perelte be, aki 2000 februárjában és áprilisában többször is járt ott, és mindannyiszor nehézségei voltak a közlekedésben és az ott tartózkodásban. Már az ajtón is csak segítséggel jutott be, és nem tudta használni a mellékhelyiséget. Végül beengedték a személyzeti mosdóba, de állítása szerint többször is rányitottak az ott dolgozók, megjegyzéseket tettek rá és megalázták.

A bíróság mai döntésében kimondta, hogy a kávéházat üzemeltetők megsértették a fiatalember személyiségi jogait, hátrányos megkülönböztetést alkalmaztak vele szemben. Megsértették az emberi méltósághoz és az esélyegyenlőséghez való jogot is, ezért 15 napon belül 200 ezer forint nem vagyoni jellegű kártérítést kell fizetniük a mozgássérült fiatalembernek, és kötelezték őket arra, hogy 120 napon belül úgy alakítsák át a helyiséget, hogy azt a kerekes székben élő mozgássérültek is akadálymentesen használhassák. Az ítélet jogerős. A kávéházat üzemeltető cég képviselője elmondta, hogy határidőre el fogják végezni a szükséges munkákat.