A szoftveróriás kaliforniai magánjogi trösztellenes pere elvben 1,1 milliárd dollárt biztosít a felhasználóknak és az iskolásoknak utalvány formájában.

Az Apple tiltakozott amiatt, hogy a minimum 4 és a maximum 29 dolláros utalványokkal koránt sincs lezárva a fogyasztók kárpótlása. A Microsoft ugyanis közölte, hogy a vissza nem igényelt összegek kétharmadát Kalifornia 4700 legrászorultabb iskolája között osztják szét, míg a fennmaradó összeg egyharmada automatikusan visszaháramlik a cégre – melynek jogi képviselői nem felejtették el hangoztatni, hogy az összevont perek többségénél a ki nem fizetett összegek teljes egészében az alperesnél maradnak.

Az Apple viszont nehezményezi, hogy a Microsoft csupán pénz kétharmadát hajlandó az iskolák között kiosztani, ennek felét ráadásul csak akkor, ha az intézmények Microsoft terméket vásárolnak. Az egykor az oktatási piacot uraló Apple indulatai érthetőek, bár nemrég több tízmillió dollárra rúgó szerződéseket kötött Henrico megyével és Maine állammal iBook gépek telepítéséről. A megegyezést még jóvá kell hagynia a bíróságnak, és esetleg a Legfelső Bíróságnak is, ami a Microsoft ügyvédei szerint őszre várható – a kárpótlásra várók ezután jelentkezhetnek igényeikkel a cégnél.