A Legfelsőbb Bíróság csütörtöki határozatával megsemmisítette az Országos Választási Bizottságnak az Országos Cigány Önkormányzat választásának eredményét jóváhagyó határozatát és elrendelte a választás megismételtetését.

Az LB a Lungo Drom választási koalíció által benyújtott kifogást elbírálva megállapította: a választásra jogosult 4.592 elektorból az OCÖ tagjait megválasztó elektori gyűlésen a szavazáskor 1.347-en vettek részt, ezért az elektorok gyűlése határozatképtelen volt – tájékoztatta az LB az MTI-t. A bíróság a döntést indokolva felhívta a figyelmet arra: a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény úgy rendelkezik, hogy az elektori gyűlés akkor határozatképes, ha azon legalább a megválasztott elektorok fele részt vesz. A Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint a gyűlésen az elektorok legalább felének a szavazáskor is részt kell vennie, ezért határozatképtelenség miatt az Országos Cigány Önkormányzat választását meg kell ismételni.

A Lungo Drom (LD) – kedden és szerdán – öt beadvánnyal fordult a Legfelsőbb Bírósághoz: négy esetben az OVB által, az elektori gyűlés idején és helyszínén hozott határozatokat, egy esetben pedig a szavazás végeredményét óvta meg. A január 11-én, szombaton kezdődött és vasárnap hajnalig tartott, botrányos jelenetektől sem mentes elektori gyűlésen az új Országos Cigány Önkormányzat 53 mandátumából 52-őt a Demokratikus Roma Koalíció jelöltjei szereztek meg, egy kivétellel csupán e szervezet indulói kerültek fel a szavazólapra.

A Lungo Drom nem vett részt a szavazásban: szimpatizánsai előzőleg elhagyták a termet, mert az OVB megalapozatlannak találta és elutasította a gyűléssel kapcsolatos panaszaikat. Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke szerint sorozatos jogsértések, csalások történtek. Hétfői sajtótájékoztatóján egyebek között közölte: tudomásuk szerint többen mandátum nélkül vettek részt a tanácskozás munkájában, és azokat, akik a Demokratikus Roma Koalíció fehér sáljával vagy szegfűvel érkeztek a bejárathoz, vizsgálat nélkül engedték a terembe. Mint mondta, a rendezők nem kértek személyi igazolványt az elektoroktól a beléptetéskor. Az elektori gyűlésen 2.700 elektor regisztráltatta magát, és a szombat késő éjszakai szavazáson 1.347-en vettek részt.