Az illegális internetes fájlcserélők elleni közös fellépésről írt alá egyezményt az amerikai lemezkiadók szövetsége (RIAA), az üzleti szoftvergyártók szövetsége (BSA) és a számítástechnikai gyártók szövetsége (CSPP) kedden. A szakmai szövetségek által elfogadott terv reményeik szerint új törvények bevezetése nélkül képes védeni szerzői jogaikat.

Az egyezmény értelmében a számítógépgyártók a digitális másolásvédelemről szóló törvény módosítása ellen fognak lobbizni a Kongresszusban – írja a Wired. A törvényjavaslat kiterjesztené a vásárlók jogait, és lehetővé tenné számukra, hogy személyes használatra biztonsági másolatot készítsenek DVD-lemezeikről, vagy hordozható zenelejátszókra másolják kedvenc számaikat.

A lemezkiadók pedig a kormány azon kezdeményezése ellen, lobbiznak, mely a szórakoztatóelektronikai cikkek gyártóit másolásvédelem beépítésére kötelezné. A másolásvédelmi megoldások megnehezítenék a vásárlók számára a zenék és filmek csereberéjét. A hardvergyártók szerint azonban az eljárások kidolgozása és beépítése túlságosan bonyolult és költséges lenne. Az aláírói által történelmi jelentőségűnek titulált egyezmény aláírása előtti napon egy hacker azt állította a Bugtraq levelezőlistán, hogy a lemezkiadók szövetsége vírusokkal akarja megfertőzni a fájlcserélő hálózatokat, hogy így szerezzen ellenőrzést felettük – írja a The Register. A hírt cáfolta a lemezkiadók szövetsége, mely tavaly még egy olyan törvényjavaslat mellett kampányolt, amely legalizálta volna az efféle támadásokat.

A szoftverek biztonsági réseinek kitárgyalására szolgáló Bugtraq listára írt levelében a Gobbles nevű hacker azt állította, a RIAA megrendelésére fejlesztettek hálózatfigyelő hidrát. A hidra olyan vírus, amely “mindig újranöveszti levágott fejeit”, vagyis hiába tisztítják le egy gépről, a hálózaton át ismét megfertőzi azt és tovább terjed.

“A RIAA néhány hónapja arra kérte fel a Gobbles Security céget, hogy dolgozza ki a kalózkodásellenes szoftverek új generációjának koncepcióját, majd valósítsa meg és terjessze el a szoftvert. Olyan vírus/féreg hibrideket készítettünk, melyek képesek a fájlcserélő hálózatokat megfertőzni és továbbterjedni.” – írja Gobbles. “Mielőtt minket megbíztak, mindössze arra voltak képesek, hogy passzívan figyeljék a hálózat forgalmát. A mi eszközünkkel azonban már képesek a szerverek nagy része felett megszerezni az ellenőrzést ezeken a hálózatokon.” A levél szerint jelenleg a fájlcserélő szerverek 95 százaléka fertőzött a RIAA szoftverével. Noha a hidráról szóló hír kacsának bizonyult, Howard Berman képviselő idén várhatóan ismét benyújtja legális hackelésről szóló törvényjavaslatát, melyet tavaly nem szavaztak meg.