A rendőrség mindenképpen megtalálja az utat, hogy ne kelljen engedélyeznie a neonácinak tartott Vér és Becsület Kulturális Egyesület felvonulását a budai Várban. A február 1-re tervezett menetből várhatóan semmi sem lesz, írja a Magyar Hírlap.

A Vér és Becsület Kulturális Egyesület nevű csoport február elsején felvonulást akart tartani a budai Várban, hogy megemlékezzenek a második világháborús német és magyar csapatok kitörési kísérletéről az orosz ostromgyűrűből. Az esemény tisztelői által Becsület Napjának nevezett rendezvényen más szervezetek szervezésében korábban többször vonultak már fel a Várban szélsőjobboldali csoportok. A Vér és Becsület nevű szervezetre tavaly decemberben figyelt fel a nemzetbiztonsági hivatal, mert Sződligeten botrányos, neonáci jellegű találkozót szerveztek. Akkor az ORFK és a belügyminiszter is kezdeményezte, akadályozzák meg a Várba tervezett megmozdulást.

A BRFK úgy próbálja megakadályozni a tüntetést, hogy kijelentették, a felvonuláshoz szükséges engedély kiadásához nem kaptak elegendő adatot, ezért amíg a hiányt a szervezet nem pótolja, nincs engedélye a megmozdulásra. Időközben azonban más szervezetek megfelelő adatokkal támogatott kérelmet nyújtottak be rendezvény szervezésére ugyanarraa az időpontra és ugyanarra a helyszínre. Mivel utóbbiak kérelme megfelelő, ezért ők az engedélyt megkapják akkor is, ha a Vér és Becsület előbb szólt. Domokos Endre János, a Vér és Becsület ügyvivője szerint azonban megtarthatják majd a felvonulást, mert októberi engedélykérelmükkor azt mondták neki a rendőrségen, minden rendben van a kérelmükkel. Ezt azonban jegyzőkönyvvel nem tudja igazolni, így a BRFK akár most is beleköthet a kérelem hiányosságaiba. Az ügyről péntek délelőtt tárgyal a rendőrség, írja a Magyar Hírlap.