Brit adatok szerint a kamerás térfigyelőrendszerek hatástalanok a bűnözők ellen, mégis egyre több objektív pásztázza a világ nagyvárosait.

A köztéri és biztonsági kamerák hatásával foglalkozó Urbaneye kutatás szerint Magyarországon a hatályos jogszabályok nem jelzik a kamerával megfigyelt területeket, a megfigyeltekkel pedig nem közlik, milyen célból készül a felvétel. Angliában még ennél is rosszabb a helyzet.

A másfél éve zajló Urbaneye kutatás szakemberei hét ország, (Magyarország, Ausztria, Nagy-Britannia, Dánia, Németország, Norvégia, Spanyolország) köztéri kamerákkal kapcsolatos magatartását hasonlítják össze. Az eddigi adatokat látva Magyarországon nem túl biztatóak a kilátások. Az adatvédelmi törvény szabályozása szerint ugyanis a kamerázás tényét minden esetben jól láthatóan közölni kell, azaz táblákat kell elhelyezni, tilos a rejtett kamerák használata. Budapesten a kamerák 82 százalékára nem figyelmeztet semmiféle kiírás, amivel hazánk a második Bécs mögött, ahol az arány 90 százalék, a harmadik leginkább kifogásolt hely Berlin (68%). A kutatók pénteken a BME Innovációmenedzsment és Technikatörténeti tanszékén A megfigyelők megfigyelése címmel rendezett konferencián ismertették eredményeiket.

További részletek az Index.hu oldalon