Az ORFK megbízásából a múlt év végén országos felmérést készített a Gallup közvélemény-kutató arról, hogyan értékeli a lakosság a rendőrség munkáját, milyen a polgárok biztonságérzete, és hogy milyen szempontok alapján minősítik az emberek jónak vagy rossznak a testület tevékenységét. Az adatokból kiderül, hogy a személyes tapasztalatokkal nem rendelkezők jobb véleménnyel vannak a rendőrökről – írja a Népszabadság.

A Gallup közvélemény-kutató adatai szerint a lakosság kisebb része véli csak úgy, hogy a közterületen szolgáló rendőr azért van, hogy segítsen a rászorulóknak. A felmérés szerint 2002-ben a lakosság 44 százaléka került kapcsolatba a rendőrséggel. Többségük közúti ellenőrzés során. Elenyészően kevés (4 százalék) azok aránya, akik tájékoztatásért, illetve segítségért (1 százalék) fordultak rendőrhöz.

A rendőrök munkájának értékelésekor a két fő szempont az intézkedő rendőrök hozzáértése, valamint az, az emberekkel való bánásmód milyensége volt. A válaszadók negatívumként leggyakrabban azt említették a rendőrséggel szemben, hogy nem intézkednek, és nem elég sikeresek a bűnüldözésben. Ugyancsak sokan kifogásolták a rendőri korrupciót, a rendőrök körében tapasztalható érdektelenséget és nem megfelelő hozzáállást. A felmérésből kiderül, hogy sokkal jobb véleménnyel vannak a rendőrségről azok, akik csak hallomásból vagy a sajtóból szerezték információikat, mint azoknak, akiknek személyes tapasztalataik is vannak. Azok közül, akik az elmúlt évben kapcsolatba kerültek a rendőrséggel, minden hatodik mondta azt, hogy korrupcióval kapcsolatos tapasztalatai voltak.

Az adatok szerint a sértettek közel harmada nem jelentette be a rendőrségen, hogy bűncselekményt követtek el ellene. A válaszadók 60 százaléka ezt azzal indokolta, hogy a rendőrök úgy sem tehetnek semmit és a kisebb súlyú ügyekben pedig nem is tesznek semmit. A rendőrséghez forduló sértettek negyede elégedetlen volt a hatóság munkájával. Többségük ezt azzal indokolta, hogy a rendőrök nem tanúsítottak kellő érdeklődést ügyük iránt, illetve nem kapták el az elkövetőt.