Bár az EU-csatlakozás ünnepi, kivételes esemény lesz az ország történelmében, amnesztiára nem ad okot, közölte Bárándy Péter igazságügy-miniszter. A rendkívüli zsúfoltság mérséklése érdekében elengedhetetlen új börtönök építése.

Az általános amnesztia akkor lehet indokolt, ha például egy rendszerváltást követően vagy a büntető jogszabályokban bekövetkezett paradigmaváltás nyomán az elítéltek egyes csoportjai olyasmi miatt töltik büntetésüket, ami már nyilvánvalóan nem számít bűncselekménynek. – Ellenkező esetben a közkegyelmi rendelkezés devalválja az igazságszolgáltatást – nyilatkozta a miniszter.

Bárándy Péter szerint a jelenlegi tarthatatlan börtönviszonyoknak az unió által megkövetelt állapotokhoz közelítése, a rendkívüli zsúfoltság mérséklése érdekében elengedhetetlen új börtönök építése. E téren az igazságügyi kormányzat előrehaladott tárgyalásokat folytat több céggel, és ha a Pénzügyminisztérium lehetségesnek tartja az ehhez szükséges állami garanciavállalást, már idén megkezdődhetnek a beruházások.