A redmondi (Washington) központú szoftveróriás a napokban olyan új másolásvédelmi technológiát jelentett be, amely lehetővé teszi a lemezkiadóknak, hogy korlátozzák az audió CD-k illegális sokszorosítását.

A lemezkiadók az utóbbi időben különféle CD másolásvédelmi eljárásokkal igyekeznek megfékezni az illegális online fájlcserét, valamint a zenei CD-k kalózmásolatainak elterjedését. Ezek közül egyes megoldások azonban sokkal inkább bosszantónak bizonyultak, mintsem hatékonynak. Elég csak azokat a lemezeket említeni, amelyek nem csak a PC-kben, de számos hordozható és autós lejátszóban sem hallgathatók meg.

A Microsoft úgy véli, megtalálta a megoldást a problémára. Az új szoftver, a Windows Media Data Session Toolkit lehetővé teszi a lemezkiadók számára, hogy a zenéket különböző (képzeletbeli) rétegekben vigyék fel a lemezre. A PC réteg, amely digitális fájlformátumban tartalmazza a zeneszámokat, a Microsoft digitális jogmenedzselő (DRM) rendszerének köszönhetően igény szerint megakadályozza a zeneszámok újbóli CD-re írását, mondta David Fester, a szoftvercég digitális médiával foglalkozó menedzsere. Fester szerint a Universal Music, és EMI lemezkiadók máris komolyan érdeklődnek a technológia iránt, mivel az lehetővé teszi, hogy a társaságok a különféle szórakoztatóelektronikai CD lejátszókkal hallgatható “hagyományos” rétegre saját másolásvédelmi eljárásaikat is alkalmazzák csakúgy, mint számos jelenlegi lemez esetében. A PC-vel való kompatibilitást pedig a lemezen található digitális audiófájlok biztosítják.

A Microsoft ezidáig mintegy 500 millió dollárt áldozott arra a digitális másolásjog menedzselő (DRM – Digital Rights Management) rendszerre, amely többek között a digitális zenefájlok másolásvédelmét is ellátja. A Windows Media Data Session Toolkit olyan partnerek közreműködésével készült, mint a SunnComm Technologies, és a francia MPO International Group.