A Pénzügyminisztérium is elismeri, hogy hibás lett az eva-törvény. Emiatt kétszer fizet áfát az új adófajtát választó vállalkozók egy része. Az APEH szerint a hiba csak néhány vállalkozást érint a 66 ezer evás közül.

Több mint 66 ezer egyéni, illetve társas vállalkozó választotta az egyszerűsített vállalkozási adót. A 15 százalékos átalányadó előnyeit felismerve, a régi rendszerből az evába átlépők közül sokan szándékosan úgy állították ki számláikat, hogy csak az idén kapják meg tavaly elvégzett munkájuk után a pénzt. A bevételi nyilatkozatot vezetők ezzel a kis trükkel kikerülték a 18 százalékos társasági és 20 százalékos osztalékadót, azzal azonban nem számoltak, hogy a jelenlegi törvények alapján az összeg áfája 2002-re és 2003-ra is beszámít.

“Kétszer adóznak az áfa után, egyszer az áfa-törvény alapján, egyszer pedig az eva alapján” – nyilatkozta Zara László, az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke. Egy 10 ezer forintos bevétel esetén ez azt jelenti, hogy a 25 százaléknyi áfát be kell fizetni február 15-ig, majd az első negyedév végén 15 százaléknyi evát is utalni kell – szintén az áfával növelt bevétel után. A Pénzügyminisztérium elismerte a hibát. “Igen, ki fogjuk javítani. Vagy visszafizetjük, vagy nem kell később befizetni” – mondta Máté Dániel a Pénzügyminisztérium szóvivője. Az evát egyébként elsősorban a Budapesten és környékén élő értelmiségiek választották. A legkevesebben Békés megyéből jelentkeztek át az átalányadózásra.