Napokon belül elárverezik a fővárosban az első olyan ingatlant, amely azért kerül kalapács alá, mert tulajdonosa megtagadta a parkolási díj kifizetését. A szabálytalankodó háromszázezer forintot nem fizetett ki. Van, aki több mint egymillióval tartozik.

A budapesti csúcstartó három éve nem fizetett parkolási díjat. Eddig négyszáztíz esetben róttak ki rá büntetést több mint egymillió egyszázezer forint értékben. Az ő ügyét még a bíróság tárgyalja. Az a szabálysértő viszont, aki háromszázezer forinttal tartozik a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft-nek, a jogerős döntés után még a napokban elveszti ingatlanát. Sok autós szerint ezek az eljárások nem szabályosak, a parkolási társaságoknak ugyanúgy kellene bizonyítaniuk a szabályszegést, mint a rendőröknek.
“Fényképpel, például videofelvétellel kell, hogy az elszállításukat dokumentálja, ez elvárható a parkolási társaságoktól is” – nyilatkozta Kovács Kázmér ügyvéd.

A jelenlegi törvények alapján jogszerű, hogy a bliccelő ingatlanára a bírósági végrehajtó jelzálogot jegyeztessen be, vagy elárverezzék azt. “Minden autósnak azt üzenem, hogy akkor jár a legjobban, ha kifizeti a parkolási díjat, nem a parkolóőrnek, hanem az automatába. Ha meg túllépi a határidőt, akkor jár a legjobban ha azt aznap befizeti” – mondta Novák Péter, a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. Igazgatója. Ilyenkor csak az egy órai parkolás hatszorosát kell befizetni. Ha valaki szeretné törleszteni a tartozását, annak a parkolási társaság azt üzeni: velük lehet egyezkedni.