Keddi közlések szerint belső vizsgálatot indított a legnagyobb orosz mobiltelefon-szolgáltató, az MTSZ, annak kiderítésére, hogy kik lophatták el a cég ügyfeleinek adatbázisát.

A moszkvai feketepiacon már közel egy hete mindössze 2000 rubelért (16 ezer forint) bárki megvásárolhatja a többmillió MTSZ-előfizető adatait rögzítő CD-t. Egyes híresztelések szerint nem zárható ki, hogy az orosz titkosszolgálat munkatársai állnak a lopás mögött, akik a tavaly októberi moszkvai túszdráma után szabadon hozzáférhettek az Oroszország régióinak több mint felében, és Fehéroroszországban is működő MTSZ adatbázisaihoz. Erre a gyanúra adhat okot az is, hogy a kereskedőknél fellelhető CD-k a tavaly szeptemberben érvényes adatokat rögzítik. Ez mintegy 5,5 millió előfizetőt érint a társaság több mint 6,2 millió ügyfeléből. A lehívható adatok között az előfizetők neve, címe, városi telefonszáma, és a mobiltársaságnak befizetett összegek is szerepelnek.

A tavaly októberi túszdráma napjaiban az orosz titkosszolgálatok éberen figyelték a mobiltelefonon zajló beszélgetéseket, elsősorban a Dubrovka színházat hatalmukba kerítő csecsen terroristák párbeszédeit. A terrorcselekmény idején az MTSZ operátorai kikapcsolták a beszélgetéseket kódoló rendszereket, és a biztonsági szolgálatok tagjai betekintést nyertek a társaság valamennyi adatbázisába. Az ilyen esetekben az orosz távközlési törvény előírja az együttműködést a titkosszolgálatokkal.

Eva Prokofjeva, az MTSZ szóvivője szerint éppen ezért nagyon nehéz megállapítani, hogy pontosan mikor és kik szivárogtatták ki az adatokat. Szavai szerint a társaság jelenleg azt méri fel, hogy a kalóz CD-k megjelenése milyen hátrányokat okozhat előfizetőiknek, illetve hogyan lehetne semlegesíteni ezeket a negatív következményeket. A szóvivő megjegyezte, hogy az eset egyáltalán nem számít rendkívülinek Oroszországban. A moszkvai piacokon valóban könnyen és viszonylag olcsón beszerezhető a polgárok adatait rögzítő legtöbb adatbázis. Az ilyen CD-k vásárlói elsősorban a reklám- és kereskedelmi cégek. Még kisebb baj, ha nem kívánt hirdetésekkel és kereskedelmi ajánlatokkal zaklatják a polgárokat, sokan viszont attól tartanak, hogy bűnözők, sőt, terroristák is felhasználhatják az adatbázisokat.