Független kutatóknak szlovákiai roma nők arról számoltak be, hogy akaratuk ellenére sterilizálták őket – írta a The Independent on Sunday, amely szerint a héten erről hivatalos jelentés is napvilágot lát Brüsszelben.

A vezető brit liberális vasárnapi lap értesülése szerint emberi jogi szervezetek vizsgálatai meggyőző bizonyítékokat tártak fel arról, hogy Szlovákiában valószínűleg sok száz roma nőt tettek meddővé. Jóllehet az EU megfigyelői időről időre hangot adnak aggályaiknak a félmilliós szlovák roma kisebbséggel szembeni bánásmód miatt, a jelek szerint ők sincsenek tudatában a roma nők elleni orvosi bűncselekmények elterjedtségének – áll a cikkben.

Amerikai, szlovák és cseh kutatók – akik a lap szerint a most beterjesztendő jelentést készítik – arra a következtetésre jutottak, hogy “egyes orvosok saját kezükbe vették a roma népesség-gyarapodás megfékezését … és a hatóságok szemet hunynak e gyakorlat felett”. A kutatás amerikai vezetője “elborzasztónak” nevezte, hogy 2003-ban Európában ilyesmi megtörténhet.

A The Independent on Sunday cikkének szerzője – akinek saját jelentését kedden a BBC rádió is közli – személyesen találkozott Kelet-Szlovákiában egy roma asszonnyal, aki elmondta: tavaly áprilisban császármetszéssel ikreket szült, s amikor távozni készült a kórházból, az orvos bevitt hozzá egy formanyomtatványt, követelve, hogy írja azt alá. A nyomtatványból kiderült, hogy a műtét során sterilizálták az anyát, s utólag kérték aláírását az ezt tartalmazó zárójelentésre. A tudósító látta az eredeti kórházi jelentést, amelyben valóban szerepel az elvégzett sterilizációra vonatkozó orvosi kifejezés – áll a cikkben.

A brit lap szerint a térség roma településeit járó kutatóknak és ügyvédeknek eddig 110 roma nő mondta azt, hogy akarata ellenére sterilizálták. Az egyik érintett kórház újszülött-osztályának főorvosa a lapnak nyilatkozva tagadta, hogy ott ilyesmi megtörtént volna. A The Independent on Sunday szerint emberi jogi csoportok számos pert készítenek elő, és ha szlovákiai bíróságokon nem jutnak eredményre, európai jogi fórumok elé viszik az ügyeket.