A zeneipar vezetői továbbra is teljes erejükkel a zenefájlok illegális online terjesztésének visszaszorításáért fognak küzdeni, és ebből a harcból az internetszolgáltatókat sem kívánják kihagyni.

A lemezkiadók képviselői a napokban a franciaországi Cannes-ben tartották meg szokásos, éves összejövetelüket. Mint a konferencián elhangzott beszédekből kiderült, a zeneipar európai és amerikai képviselői egyaránt elkötelezettek az illegális online fájlcsere hálózatok felszámolásának ügyében. Az internetszolgáltatók meghívott vezetői éles hangon reagáltak Hilary Rosen RIAA (Amerikai Lemezkiadók Szövetsége) vezető azon kijelentésére, amely szerint meg kellene vizsgálni annak lehetőségét, hogy a telekommunikációs- és internetszolgáltatók felelősségre vonhatók-e a rendszereiken folyó illegális fájlcsere miatt. Az év végén távozni készülő vezető szerint a szolgáltatókat vagy a felhasználók tevékenységének fokozottabb ellenőrzésére, vagy pedig jogdíj fizetésére kellene késztetni. Ezen utóbbit a szolgáltatók természetesen áthárítanák a fájlcserét folytató előfizetőkre.

Mint Rosen azonban elmondta, kötelező érvényű licencmegállapodásra nem kell számítani az internetszolgáltatók és a zeneipar képviselői között, ez ugyanis “egy drámai eltávolodás lenne a RIAA stratégiájától”. Európai oldalról az International Federation of Phonographic Industry (Nemzetközi Zeneipari Szövetség) küzd az internetszolgáltatók felelősségének határozottabb megfogalmazásáért. Az IFPI javaslata szerint az internetszolgáltatók feladata lenne, hogy kiszűrjék a hálózataikon elérhető illegális tartalmakat, és megakadályozzák azok elérést. A szolgáltatók szerint ekkora adattömeget azonban képtelenség ellenőrizni, így egy esetleges, ilyen törvény irreálisan megnövelné költségeiket.

A 15 EU tagországból ezidáig ennek megfelelően csak kettő fogadta el az unió szintjén megalkotott direktívát. “Ez a direktíva egy hosszas küzdelmek árán megalkotott kompromisszum az ipar egyes területeinek képviselői között” – mondta Frances Moore, az IFPI európai részlegének igazgatója. A vezető szerint a szövetség Németországban, Finnországban, és Hollandiában ütközött a legnagyobb ellenállásba. Az amerikai Websense jelentése szerint eközben egy év alatt mintegy 300 százalékkal növekedett a fájlcsere hálózatokon folyó illegális zeneterjesztés mértéke. Jelenleg hozzávetőleg 130 különféle fájlcsere-szoftver létezik, és mintegy 89 ezer kapcsolódó weboldal érhető el az interneten.