Nem csak Szlovákiában, hanem Magyarországon is volt olyan eset, amikor felmerült a gyanú, hogy egy roma nőt akarata ellenére sterilizáltak – jelentette a Roma Sajtóközpont.

A fehérgyarmati városi bíróság két hónapja tárgyalta azt az ügyet, amelynek szereplőjét 2001 januárjában, a vetélést követő operáció után orvosai sterilizáltak. A bíróság megállapította, hogy az orvosok megsértették a művi meddővé tétellel kapcsolatos szabályokat, de a keresetet elutasították. A sértett védője fellebbez. A nő állítása szerint bódult állapotban aláírta a beleegyező nyilatkozatot, de csak utólag, a következő gyerekvállalás részleteiről érdeklődve tudta meg, mit jelent a “sterilizálás” kifejezés valójában.

A bíróságon három orvos tanúsította, hogy a beavatkozás előtt a nő érthető szóbeli felvilágosítást kapott. Ügyvédje szerint ennek ellentmond, hogy a dokumentáció szerint csak 17 perc telt el beérkezése és a műtét befejezése között. A műtéti előkészítésen, altatáson és a beavatkozáson kívül ez alatt kellett volna az előírásoknak megfelelően ismertetni a nővel a beavatkozás jellegét, veszélyeit, és az egyéb fogamzásgátlási módszereket.

A brit Independent vasárnapi számában írt arról, hogy állítólag több száz hasonló eset fordult elő Szlovákiában. A cikk szerzője személyesen találkozott olyan roma asszonnyal, aki azt állította: tavaly áprilisban császármetszéssel ikreket szült, s amikor távozni készült a kórházból, az orvos bevitt hozzá egy formanyomtatványt, követelve, hogy írja azt alá. A nyomtatványból kiderült, hogy a műtét során sterilizálták az anyát, s utólag kérték aláírását az ezt tartalmazó zárójelentésre. A tudósító látta az eredeti kórházi jelentést, amelyben valóban szerepel az elvégzett sterilizációra vonatkozó orvosi kifejezés.

Amerikai, szlovák és cseh kutatók arra következtetésre jutottak, hogy “egyes orvosok saját kezükbe vették a roma népesség-gyarapodás megfékezését, és a hatóságok szemet hunynak e gyakorlat felett”. A kutatás amerikai vezetője “elborzasztónak” nevezte, hogy 2003-ban Európában ilyesmi megtörténhet.