Az idén megkezdik annak az országosan egységes adatbázisnak a kiépítését, amely valamennyi munkavállaló esetében tartalmazza majd a munkaviszonyra vonatkozó adatokat – közölte Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter. Az adatbázis létrehozására 1,5-2 milliárd forintot szán a szaktárca.

Az interneten taj-szám és pin-kód alapján érhető majd el a foglalkoztatási adatbázis. Így az egyes munkavállalók is ellenőrizhetik, hogy bejelentette-e munkaviszonyukat munkáltatójuk, illetve milyen keresettel. A jogszerző idők, befizetett járulékok is nyomon követhetők lesznek a rendszer segítségével. Az adatbázis alkalmazásával hatékonyabbá válhat a munkaügyi és a társadalombiztosítási ellenőrzés, a feketegazdaság elleni fellépés, mondta Kiss Péter.

Az adatbázist két év alatt 1,5-2 milliárd forintos keretből hozzák létre, ehhez a minisztérium költségvetése, illetve a Munkaerőpiaci Alap nyújt fedezetet. A megvalósuló adatbázist a munkaadók által a társadalombiztosítás felé évente kötelezően szolgáltatott információkra építik. Először a 2002-re vonatkozó adatokat dolgozzák fel, majd a 2003-as információkat. A társadalombiztosítástól átvett adatkört kiegészítik majd az aktuális munkaviszony-változásokkal, így naprakész lehet az adatbázis. Ezt úgy érik el, hogy a munkaadóknak kötelező lesz azonnal bejelenteni az adatbázisnak az új munkaviszonyok létesítését. Az adatbázisban egyelőre az szerepel majd, hogy az egyes munkavállalók mikor és hol álltak munkaviszonyban, illetve milyen keresetet értek el. Később ez az adatbázis bővíthető a társadalombiztosítási adatokkal.

Az internetes elérhetőség segítségével most még nem adnak ki az adatrendszerhez kapcsolódó elektronikus munkakártyákat a dolgozóknak, így ennek több milliárd forintos költsége pillanatnyilag megspórolható. Később viszont a munkakártya alkalmazása is lehetséges – mondta a miniszter. A miniszter a sajtótájékoztatón foglalkozott a múlt hét pénteki kormányülésen kapott felhatalmazással. Eszerint megkezdhetik az úgynevezett önfoglalkoztatói jogviszonyra vonatkozó szabályok tervezetének kidolgozását.

Néhány szakterületen, mint például az ügynöki, az őrző-védő munkaterületen, vagy a médiában szükség van speciális szabályok kidolgozására. A munkaviszonyból, valamint a vállalkozási és megbízási szerződés alapján történő foglalkoztatásból adódó előnyökből kellene átvenni ebbe az újszerű foglalkoztatási formába.