Az accrai Kormányzati informatikai és távközlési konferencia résztvevői pénteken megállapították, hogy a közelmúltban benyújtott szerzői jogi törvénytervezet a Linuxra való áttérésnek kedvez.

A szigorú szankciókat kilátásba helyező törvény láthatóan a Microsoft érdekeit képviseli, viszont a kalózszoftverek használata az országban még a nagyvállalatoknál, sőt a kormányzati szervezeteknél is széles körben elterjedt. A ghánai hatóságok jelezték, fontolgatják a nyílt forráskód felhasználását az oktatási és kutatási intézményeknél, és a közszolgálat azon részein, amelyek nem kritikus fontosságúak. Azért is fontos lenne a Linux adoptálása, mert az országnak ki kellene építenie a technológiagyártó kapacitást – amit nem tehet meg, ha egyedi szoftvereket használ, ahol a szükséges tudás és szakértelem külföldön összpontosul.

A szakértelem hiánya nyilvánvalóvá vált az ország első nyílt forráskódú programja, a telefonszámlázási rendszer kifejlesztésekor – amikor a projekt résztvevői közül többen alap szinten sem tudtak programozni. A konferencia résztvevői szóba hozták a Linuxra való áttérés indoklásának másik érvét is: a szoftver megbízhatóságát és megbízhatóságát, mivel az érzékeny (pl. kormányzati) területeken megnyugtató a kód ellenőrizhetősége, ami sokkal bonyolultabb az egyedi, jogvédett szoftverek esetében.