Feljelentéskiegészítést rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a MÁV orosz motorvonatokról szóló szakértői szerződésének ügyében. A szakértői cég másfél millió dollárért kapott megbízást a MÁV előző vezetésétől, azonban sem a teljesítést, sem a céget nem találták meg egy belső vizsgálat során.

A MÁV Rt. ismeretlen tettes ellen azért tett büntetőfeljelentést, mert a vasúttársaság előző vezetése 2001. szeptemberében azzal bízott meg egy külföldi tanácsadó céget, hogy készítse elő az orosz államadósság terhére érkező orosz motorkocsikról szóló szerződést, határozza meg a műszaki tartalmat és a finanszírozás módját. A cég azonban ezt nem végezte el. Ráadásul a szakértő céget csaknem egy évvel azután bízták meg a munka elvégzésével, hogy az orosz motorkocsik szállításáról szóló szerződést 2000. november 17-én aláírták.

A MÁV közlése szerint a szakértő cégnek a szerződés aláírásakor azonnal átutaltak 1,27 millió amerikai dollárt, majd 2002. júniusában további 212 ezer amerikai dollárt fizettek ki, ugyanakkor a MÁV belső vizsgálata során ennek a munkának a teljesítését igazoló dokumentumokat nem sikerült fellelni. A MÁV Rt. megpróbálta felkutatni a szerződő felet az ügy tisztázása érdekében, de az időközben ismeretlen helyre költözött.

Mindezek alapján a vasúttársaság bűncselekmény alapos gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentést tett 2002. január 17-én, a BRFK pedig feljelentéskiegészítést rendelt el az ügyben. A rendőrségen várhatóan 15 napon belül döntenek arról, megállapítható-e bűncselekmény gyanúja és elrendelik-e a nyomozást.