A tervek szerint 2003 végére fejezik be a teljes ügyészségi informatikai rendszer kiépítését, így jövő évtől megindulhat az elektronikus ügyintézés az ügyészségeken – írja a Népszava. A rendszer kiépítése után az ügyészségek közti irattovábbítás elektronikus formában zajlik majd és a kiépítenek egy on-line jogi adatbázist is.

Az informatikai rendszer kialakítása több milliárd forintba kerül majd, melynek egy részét PHARE-támogatásokból finanszírozza majd az ügyészség. A rendszer kiépítésével egy időben készítik elő az Európai Igazságszolgáltatási Hálózathoz történő magyar csatlakozást is, ami megkönnyíti majd az Európai Unión belüli jogi ügyek intézését.

Magyarország uniós csatlakozását követően némileg átalakul majd az ügyészségi rendszer is. Az országot egy magyar ügyész képviseli majd a három éve működő Eurojustban, a vádemeléseket és nyomozásokat összehangoló európai szervezetben. A magyar részvételt az teszi szükségesség, hogy több ügyészségi tevékenységben EU-s szabályozások lépnek majd érvénybe 2004 májusa után. Az európai letartóztatási parancsról szóló keretmegállapodás például Magyarországon is életbe lép majd, így az egyezményhez tartozó más uniós országok ügyészeinek letartóztatási parancsa Magyarországon is érvényes lesz majd.