A KaZaA szoftvert fejlesztő Sharman Networks ellentámadást indított a hollywoodi filmstúdiók, illetve a lemezkiadók ellen. A társaság azt állítja, a filmstúdiók és lemezkiadók visszaéltek piaci erejükkel.

A Sharman Networks hétfőn indított antitrösztpert a lemezkiadók, illetve a hollywoodi filmstúdiók ellen a Los Angeles-i bíróságon. A KaZaA fejlesztője azzal vádolja a társaságokat, hogy azok összefogtak a potenciális online riválisok piacról való kiszorítása érdekében. A Sharman szerint ez a tény megakadályozza, hogy a társaságok megvédjék szerzői jogaikat a bíróság előtt, legalábbis amíg nem változtatnak viselkedésükön.

A mostani antitrösztper mintegy ellencsapás a Sharman részéről, amelyet a lemezkiadók és filmstúdiók a szerzői jogok védelme alatt álló filmek és zenék illegális terjesztésének elősegítésével vádolnak a társaságok. Az utóbbi ügyben illetékes amerikai bíró az elmúlt héten zöld utat adott a Sharman ellen irányuló amerikai pernek annak ellenére, hogy a társaság saját álláspontja szerint nem rendelkezik elég kapcsolattal az Egyesült Államok felé ahhoz, hogy Amerikában lehessen perelni.

A szórakoztatóipar képviselői szerint a Sharman KaZaA hálózata legalább annyira törvényenkívüli, mint a korábban bezárt Napster és Aimster volt. A társaság ezzel szemben úgy véli, hálózatát nem lehet egy kalap alá venni az előbbiekkel, mivel az legális online terjesztésre készült. “Az ipar nem tudja felismerni, hogy a KaZaA más” – mondta Rod Dorman, a Sharman jogi képviselője. A Sharman 2002 elején vásárolta meg a KaZaA szoftvert, hogy másolásvédett tartalmat áruljon rajta jogszerűen, állítja az ügyvéd.

A Sharman célja az antitrösztperrel az, hogy az amerikai bíróság bűnösnek ítélje a szórakoztatóipar képviselőit a trösztellenes törvények megszegésében, és megakadályozza szerzői jogaik érvényesítését. A társaság állítása szerint partnerével, az Altnettel együtt rendszeresen megbeszéléseket folytatott a lemezkiadókkal 2002 folyamán, hogy engedélyt szerezzen másolásvédett zeneszámok online értékesítésére. Néhány szórakoztatóipari vezetőt érdekelt a terv, de felsőbb utasításra el kellett utasítaniuk a szerződést, közölte a Sharman. Az Altnet a Sharmanhez hasonlóan ítéli meg a kialakult helyzetet, és támogatja a társaságot a perben.