Nem bünteti meg a mozgássérült igazolvánnyal várakozó autósokat a három Budapesten működő önkormányzati parkolási társulás, miután elfogadták a fővárosi közigazgatási hivatal vezetőjének jogértelmezését.

Erről Bánsághi Tamás, az egyik társulás elnöke tájékoztatta kedden az MTI-t.
Közölte: a közigazgatási hivatal vezetőjével folytatott egyeztetés eredményeként ezután elfogadják a jegyzők által kiadott, közokiratnak minősülő mozgássérülti várakozási engedélyeket, és nem igénylik az utólagos igazolást, nyilvántartásba vételt sem. Hangsúlyozta: amikor nyilvánvalónak tűnik, hogy az engedély hamis, igazoltatást kezdeményeznek a rendőröknél vagy a közterület-felügyelőknél. Bánsághi Tamás megjegyezte: ha igazoltatáskor egyértelművé válik a hamisítás, feljelentést tesznek. Ennek következményeként pedig csalás, közokirat-hamisítás miatt akár három évi börtönbüntetésre is számíthatnak az engedéllyel visszaélők.

Leszögezte: a csalók kiszűrése érdekében szigorítják az ellenőrzéseket, ezt már kezdeményezték is a kerületi rendőröknél, közterület-felügyelőknél. Bánsághi Tamás megjegyezte: a társulások számára érthetetlen, hogy a mozgássérültek miért tiltakoztak a most megszüntetett regisztráció ellen. Úgy véli: a mozgássérültek érdeke is az, hogy kiszűrjék a csalókat, akik elfoglalják előlük a parkolóhelyeket. Bíznak abban, hogy közös fellépésükkel gyorsíthatják a törvényalkotást, és a jövő év helyett már az idén bevezethetik a mozgássérültek új, nehezen hamisítható igazolványát. Felkai László, a fővárosi közigazgatási hivatal vezetője megnyugtatónak tartja, hogy rendeződött az ügy és helyreállt a jogilag megszabott rend a fővárosban.

Közölte, hogy Vajda Pál főpolgármester-helyettes még az egyeztetés előtt levélben értesítette arról, hogy a főváros hatáskörébe tartozó két társulás elfogadta a jogértelmezését. A mozgássérültek által kifogásolt regisztrációról szólva megjegyezte: időszerű volna, ha változna az emberek szemlélete és nemcsak a hivataloktól várnák ilyen esetben az ügy rendezését, hanem fel is lépnének akkor, ha például szerintük jogszerűtlen adatkezelés történik valaki részéről. Hozzátette, hogy ez esetben a mozgássérültek jogi lépést tehettek volna már korábban a regisztrációt alkalmazó társulások ellen. A hivatalvezető is bízik abban, hogy még az idén, új típusú igazolvánnyal végleg nyugvópontra kerülhet ez az ügy. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az európai uniós irányelvnek megfelelően egy-két éven belül nálunk is kötelező lesz olyan mozgássérülti várakozási engedély kiadása, amely nem egy adott járműre szól.