A brit kormány a hét elején jelentette be, hogy a következő helyhatósági választásokon tovább folytatják a kísérletet az elektronikus szavazással, ami lehetővé teszi, hogy a választó otthonról az interneten keresztül küldje el voksát.

Májusban körülbelül 1,5 millió szavazó kap erre lehetőséget 18 helyhatóságban. “Ezek a kísérletek újabb fontos lépés jelentenek, hogy 2006-ban már elektronikusan is lehessen szavazni mindenhol”, nyilatkozta az illetékes miniszter, Nick Raynesford. Ám addig meg kell oldani a biztonsági problémákat, mert az emberek félnek a személyes adataik ellopásától, ezért ódzkodnak az online szavazástól. Tavaly májusban az időközi választásokon az internetes voksolás alig javított a részvételi arányon.

A brit választási bizottság azonban korainak tartja a 2006-os határidőt, még mindig nincsenek meggyőződve arról, hogy a választók készek lesznek elektronikus úton szavazni. “Amennyire csak lehet, meg kell könnyítenünk a voksolást, de úgy véljük, kísérleti szavazások százait kell még megrendezzük, míg egyáltalán arra gondolhatunk, hogy elektronikus rendszerrel jelenjünk meg a parlamenti választásokon”, vélekedett a bizottság egyik tagja. Az elektronikus úton voksolni szándékozók azonosító számot kapnak, hogy elejét vegyék annak, hogy valaki többször is szavazzon.