Az eva-törvény ismét kellemetlen meglepetést okozott: ezúttal kiderült, hogy a részvénybefektetéseken képződött veszteségek után is adót kell fizetni.

A Magyar Hírlap ma reggel megjelent cikke szerint az evát választó vállakozásnak van valamilyen értékpapír-befektetése (részvény, befektetési alap, állampapír), akkor igencsak óvatosan kell azokat kezelnie, mert könnyen veszteséget realizálhat. Az eva törvény szerint ugyanis az egységes 15%-os adót a bevétel után kell fizetni, így ha a társaság eladja korábban vett értékpapírjait, akkor nem a nyereség után, hanem a teljes összeg után számítódik az adó.

Normális esetben a vállalkozások értékpapír-befektetéseit 20%-os forrásadó terheli, melyet a nyereségre vetítenek, így ha például 1 millió forinton 200 ezer forint nyereség képződöt, akkor a fizetendő adó 40.000 Ft.

Az eva-ügyfél esetében viszont a helyzet a következő: a 15%-os adót a teljes összegre kell vetíteni, így az adóteher 1.200.000 Ft 15%-a, azaz 180.000 Ft.
Még rosszabb a helyzet, ha a befektetésünk veszteséges volt – ekkor ugyanis hiába nem nyertünk semmit, az evát a megmaradt összeg után is be kell fizetni. Ha például az 1 millióból elveszítettünk 400.000 Ft-ot, akkor a 600.000 Ft-os “bevétel” után még van 90.000 Ft adófizetési kötelezettségünk.

A törvény módosítására mindenképpen szükség van, ez valószínűleg meg is fog történni, de addig is – adótanácsadók szerint – befektetéseinket ne adjuk el és ne is vásároljunk újakat.