Az Európai Bizottság csütörtökön vizsgálatot indított annak a 9 milliárd eurós állami hitelcsomagnak a kapcsán, amelyet a francia kormány kínál eladósodott távközlési cégének.

Tekintve, hogy az állami támogatás bonyolult finanszírozási ügyletek keretében valósul meg, a bizottság részletesen meg kívánja vizsgálni, milyen formán szolgálja ez a részvényesek érdekeit”, fogalmaz a bizottság közleménye. A vizsgálat kiterjed az FT-nek adott adókedvezményre. A francia kormány hivatalosan értesítette az Európai Bizottságot, hogy az FT-nek a múlt hónapban súlyos nehézségei támadtak, ezért kötvénykibocsátással kívánják megemelni a tőkéjét, amelyben a francia állam és a részvényesek részesedésük arányában jegyezhetnek kötvényt.

Mivel azonban úgy látják, hogy a céget nem lehet a közeljövőben feltőkésíteni, ezért hitel formájában maximum 9 milliárd eurót biztosítanak az FT-nek, mintegy megelőzve a készülő kötvénykibocsátásban való részételüket. A bizottság ezzel kapcsolatban arra kíváncsi, hogy a hitelt piaci kamaton nyújtották-e, “ugyanis nem lehet kizárni, hogy a pénzügyi lépések az állami segítség elemeit tartalmazzák”. Úgy tűnik, állapítják meg Brüsszelben, hogy az FT valóban olyan pénzügyi helyzetben volt, hogy piaci körülmények között nem tudott volna tőkét emelni, ha nem kapja meg előre az államtól majdani kötvény kontingensének árát.