Az FKGP vezetése szerint a kisgazdák nem “0,76 százalékos párt”. Réti Miklós országos elnök hétfőn levélben fordul Lamperth Mónika belügyminiszterhez annak érdekében, hogy ismerje el: az áprilisi országgyűlési választáson a Független Kisgazdapárt 1,198 százalékot szerzett, így jogosult az állami támogatásra is.

Az újraszámolás mellett szól az is, hogy Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság elnöke a pártelnöknek küldött decemberi levelében szintén nem a hivatalos végeredményben szereplő számot, hanem 0,9799 százalékos teljesítményt tulajdonított a pártnak. Az FKGP vezetése szerint a kisgazdák nem “0,76 százalékos párt”. Réti Miklós országos elnök hétfőn levélben fordul Lamperth Mónika belügyminiszterhez annak érdekében, hogy ismerje el: az áprilisi országgyűlési választáson a Független Kisgazdapárt 1,198 százalékot szerzett, így jogosult az állami támogatásra is. Az újraszámolás mellett szól az is, hogy Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság elnöke a pártelnöknek küldött decemberi levelében szintén nem a hivatalos végeredményben szereplő számot, hanem 0,9799 százalékos teljesítményt tulajdonított a pártnak.

A kisgazda pártelnök, Réti Miklós azért fordult Lamperth Mónikához, a belügyi tárca vezetőjéhez, mert számításaik szerint az FKGP elérte a költségvetési támogatáshoz szükséges 1 százalékos küszöböt. Balogh Gyula, fideszes képviselő, az új kisgazda elnökség tagja szerint a választási bizottság honlapján szereplő adatok összesítése alapján az FKGP jelöltjeire az összes, 5 624 595 szavazó közül 67 401, azaz 1.198 százaléknyi voks érkezett. Így a párt a töredékszavazatokkal együtt a hivatalosan megállapított 0,76 százalék helyett valójában 1,22 százalékot ért el. A pártvezetés szerint a BM-nek visszamenőleges hatállyal kell kifizetnie az eredmény után járó támogatást. Az FKGP csatolta Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság elnökének levelét is, amely szintén kétségbe vonja a korábban hivatalossá vált végeredményt. Ficzere a Réti Miklósnak küldött dokumentumban nem erősített ugyan meg a kisgazdák számításainak helyességét, de levelében egy harmadik eredménnyel állt elő. Szerinte a Torgyán József elnöksége után válságba jutott párt 0,9799 százalékos teljesítményt ért el.

Balogh Gyula, aki hétfőn adja át a dokumentumokat a belügyminiszternek, azt is elmondta, hogy felszólítja a Fidesz képviselőit, határolódjanak el a szintén fideszes képviselő Turi Kovács Bélától, Kisgazda Polgári Egyesület elnökétől. Balogh elmondta: az FKGP vezetése értetlenül áll képviselőtársa káros ténykedése előtt, mert “nem veszi észre, hogy ezzel a polgári oldal törekvéseit aknázza alá”. A KPE vezetője akkor került ellentétbe az újjászerveződő FKGP képviselőivel, amikor többször kifejtette, hogy a kisgazdáknak a Fideszen belüli kell erősítenie a jobboldalt. Balogh szerint Turi Kovács “rémhírterjesztéssel próbálja aláásni” az FKGP munkáját. Szabó János, az Orbán-kormány kisgazda honvédelmi minisztere az Indexnek nyilatkozva kijelentette: “aki továbbra sem veszi tudomásul, hogy a kisgazdák szervezése csak az FKGP-n belül folyhat, az a párt ádáz ellensége”.