Február elsejétől tonnánként 11,6 ezer forintos pótvámot vezetett be az ammónium-nitrát típusú nitrogénműtrágyára a gazdasági tárca – írja a Világgazdaság. Az intézkedés egyetlen hazai gyár, a Péti Nitrogénművek érdekeit szolgálja. A döntés milliárdos mértékben növeli a tavaszi munkákra készülő agrártermelők költségeit.

Kritikussá vált a helyzet az elmúlt hetekben, miután igen rövid idő alatt 143 ezer tonna ammónium-nitrát típusú nitrogénműtrágya érkezett az országba – indokolta a piacvédelmi intézkedést a Világgazdaságnak Major István, a KüM helyettes államtitkára. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) határozata szerint Magyarország tonnánként 11 600 forint pótvám kivetését léptette életbe az ammónium-nitrát-importra. Az intézkedés ideiglenes hatályú, legfeljebb 200 napig tartható életben, s megfelel a nemzetközi előírásoknak. Budapest soron kívül tájékoztatja a WTO-t, az EU-t, s kereskedelmi partnereit, mondta Major.

Emlékeztetett: a téli hónapokban jellemzően pang a műtrágyaforgalom, ám az import jelentősen megugrott azóta, hogy tavaly novemberben Magyarország megszüntette az orosz és az ukrán importra korábban kivetett 5200 forint/tonnás szelektív pótvámot. A mostani intézkedést megelőzően, az év elején Magyarország – a Péti Nitrogénművek megkeresésére – piacvédelmi eljárást indított négyfajta műtrágyára, közte az ammónium-nitrátra. Az ilyen procedúra átfutási ideje több hónap, ám az importáradat miatt kialakult helyzetben azonnali lépésre volt szükség – szögezte le Major István.