Legalább négy szervezet hat demonstrációját tiltotta be a rendőrség az elmúlt két hétben. Ez több, mint a tavalyi egész évben betiltott tüntetések száma. Kolláth György alkotmányjogász szerint a rendőrség alkotmányt sértett, és nevetségesek a tüntetések megtiltásának indokai.

Kolláth György alkotmányjogász és Kőszeg Ferenc polgárjogi vezető a Magyar Hírlapnak kijelentette: nevetségesek a rendőrség indokai a demonstrációk megtiltására, a döntések miatt sérül az alkotmány. Ugyanakkor a rendőrség szerint nincs szigorítás, nincsenek új elvek, ugyanezekkel a paraméterekkel korábban sem adtak volna ki engedélyt főútvonalak lezárására néhány száz fős szervezetek – mondta egy magát megnevezni nem kívánó rendőrségi illetékes.

Arra az érvelésre, hogy különböző tömegsport rendezvényekre, illetve kulturális összejövetelekre egész városrészeket zárnak le, a rendőrségi szakember kifejtette: ezek a rendezvények nem a gyülekezési törvény hatálya alá esnek. Ilyenkor az illetékes önkormányzat dönt, amelyhez a rendőrségnek semmi köze.