Az ukrán kormányzat a jelenleginél szigorúbb törvényeket kíván bevezetni a számos szerzői jogot sértő különböző kalóztevékenységek ellen, amitől azt várják, hogy a kalózok száma látványosan csökkenni fog, az Egyesült Államok pedig visszavonja az országot komolyan sújtó kereskedelmi szankciókat.

Az Urjadovji Kurír című napilap híradása szerint a kormányzati törvényjavaslat értelmében a jövőben sokkal szigorúbb licencfeltételeket szabnának a cégek számára, minden korábbinál súlyosabb büntetéseket rónának ki a törvényszegőkre, a hatóságokat pedig a korábbinál szélesebb nyomozati jogkörrel ruháznák fel. Washington az elmúlt időkben többször is felszólította Ukrajnát, hogy szabjon gátat az országban folyó kalóztevékenységeknek, ugyanis például az amerikai hanglemezkiadók évente mintegy 200 millió dolláros kárt szenvednek el az Ukrajnában milliószámra másolt zenei CD-k kapcsán. Mivel az ukrán kormányzat nem tudott, vagy nem akart eleget tenni az amerikai felszólításnak, az Egyesült Államok tavaly januárban a textilárukat, acélt és egyéb anyagokat érintő kereskedelmi szankciókat vezetett be Ukrajna ellen, mely szankciók azóta is komoly károkat okoznak az ukrán gazdaságnak.

Leonyid Kucsma ukrán elnök tavaly februárban aláírt ugyan egy a CD-k előállítását szabályozó és a szerzői jogokat védő törvényt, azonban az Egyesült Államok ezzel nem volt elégedett, mondván, hogy az új törvény még mindig nem a kellő szigorral lép fel a kalóztevékenységeket folytatók ellen. Vlagyimir Stetsenko, az ukrán gazdasági és európai integrációs minisztérium miniszterhelyettese a most előterjesztett törvénytervezettel kapcsolatban elmondta, hogy az várhatóan már maximálisan meg fog felelni az amerikai kormányzat igényeinek. Stetsenko azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a törvénytervezetet pontosan mikor fogja tárgyalni az ukrán parlament. Az ukránok a törvény elfogadásától az immár egy éve érvényben lévő kereskedelmi szankciók feloldását, valamint a közelmúltban felfüggesztett több tízmillió dolláros amerikai segélyek folyósítását remélik.