A Microsoft szerint a szabadforrású szoftverek sikere jelentősen lecsökkentheti a társaság bevételeit, és a termékek árának mérséklésére kényszerítheti a céget, ami jelentős kihatással lenne a szoftveróriás nyereségre is.

“Amennyiben a szabadforrású modell térhódítása tovább folytatódik a piacon, a társaság termékeinek eladásai jelentősen csökkenhetnek, ami az árak csökkentését teszi szükségessé, és a nyereség visszaesését eredményezi” – közölte a szoftveróriás Microsoft az amerikai tőzsdefelügyeletnek (Securities and Exchange Commission) tett nyilatkozatában. A jelentésben a redmondi (Washington) központú társaság szembeállítja a szabadforrású, illetve szabadalmaztatott üzleti modelleket. A szakértők számára nem meglepő a Microsoft hangneme, mivel a társaságok gyakran fogalmaznak kissé aggódó hangon a szabályozó bizottságoknak tett jelentésükben. A társaság további veszélyforrásként ítélte meg a pereket, a cég számos új termékének sikertelenségét, valamint a kedvezőtlen gazdasági és nemzetközi politikai helyzetet.

A Microsoft komoly veszélynek tartja, hogy számos kormány tervezi a szabadforrású megoldásokra való átállást. Ilyen kormány például a dél-afrikai, de az utóbbi időben Németország is tett ilyen irányú lépéseket. A német kormány többek között olyan szoftverek fejlesztésével bízott meg társaságokat, amelyek a jelenleg alkalmazott Microsoft-termékeket helyettesíthetnék Linux operációs rendszer alatt. A szabadforrású megoldások által gyakorolt nyomás azonban nem csak pénzügyi kérdés. A Microsoft a közelmúltban egy program keretében elérhetővé tette a Windows operációs rendszerek forráskódját a projektben részt vevő országok kormányainak szakértői számára.