Csak sérüléseket okozva tudta megakadályozni férjét lánya megfojtásában egy egri asszony. A nőt a bíróság négy hónap felfüggesztett börtönre ítélte, a férfi tettét még csak ki sem vizsgálták. Az elítélt nő az Európai Emberi Jogi Bíróságtól vár jogorvoslatot.

Panaszt tett a magyar állam ellen a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróságon egy egri nő, mivel véleménye szerint az állam megsértette a panaszos tisztességes eljáráshoz való jogát. Az asszonyt a bíróság első- és másodfokon is bűnösnek találta, mert csak sérülés okozásával tudta megakadályozni férjét abban, hogy megfojtsa nagyobbik lányukat.

“Az asszony négy hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az apa által elkövetett gyilkossági kísérletet egyetlen hatóság sem vizsgálta” – mondta el Juhász Géza. Az asszony érdekeit képviselő Habeas Corpus Munkacsoport igazgatójának ismertetése szerint a Legfelsőbb Bíróság az ítélet felülvizsgálatát arra hivatkozva utasította el, hogy a férfi nem fojtogatta feleségét, jóllehet ezt nem is állította senki.

A munkacsoport szerint a hatóságok éveken keresztül nem nyújtottak védelmet a bántalmazással szemben az áldozatoknak, sem az anyának, sem két lányának, s ez sérti a személyi biztonsághoz való jogot. Azzal pedig, hogy csak a férfinak okozott sérülést vették komolyan, és az általa éveken át elkövetett bűncselekményeket nem vizsgálták érdemben megsértették a nők és férfiak, illetve a házastársak egyenjogúságát.

A beadvány szerint a magyar állam megsértette a panaszos tisztességes eljáráshoz való jogát is. A lehetséges következményekről szólva elmondta: ha a strasbourgi bíróság megállapítja a jogsértések elkövetését, a magyar bíróságoknak újra kell vizsgálniuk az ügyet.