Ha valami oknál fogva egy szervezet magára vonja a technológiában igen jártas egyének haragját, és egy idő után képtelen biztosítani webhelye működését, mit tehet?

Vélhetően ez a kérdés foglalkoztatja az Amerikai Hanglemezipari Szövetséget (RIAA), melynek webhelyét (riaa.org) pénteken újabb támadás érte. A támadások egyértelműen annak köszönhetők, hogy a szövetség hadat üzent a P2P fájlcserének. Kezdődött a dolog a Napster megszűntetésével, majd következett a Kazaa és a Morpheus elleni pereskedés. Az öt legnagyobb amerikai hanglemezkiadót képviselő RIAA webhelye az utóbbi hónapokban súlyos támadásokat szenvedett el, legutóbb a hackerek odáig mentek, hogy a lefoglalt webhelyre linkeket tettek ki illegálisan letölthető zenei anyagok felé. A múlt hónapban pedig olyan súlyos volt a támadás, hogy a webhely három napig nem volt elérhető.

Mivel a RIAA még most pénteken is csak szabványos szövegű közleményt adott ki, miszerint “vizsgáljuk a támadást”, nem világos, hogy az igencsak tehetős csoport miért nem képes megfelelően megvédeni magát. Az internetre kapcsolódó hálózatok működését figyelő Netcraft adatai szerint a RIAA a múlt hónapban kétszer is host szolgáltatót váltott: decemberben átment a UUNET-től a Digexhez, majd január legvégén a Digextől a Tomorow’s Solutions Today-hez (TST) pártolt át. A kis TST egy sor IP címmel rendelkezik, amelyeket a Savvis Communications hostol. A Savvis választása a RIAA részéről logikus lépés volt, hiszen épp ez a cég oktatja hamarosan a szövetségi, állami és helyi bűnüldözőket csúcstechnológiára.

A pénteki támadás után ismét felmerül a kérdés: ha az a host szolgáltató, aki az FBI és a titkosszolgálat szakembereinek képzését végzi, nem képes biztosítani egy webhely működését, akkor ki? Avi Rubin, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem számítástudományi professzora szerint az internet biztonságának biztosítását rontja az a tény, hogy a kormányzat és persze a bűnüldözés szereti titokban tartani vizsgálódásait, “viszont a biztonság területén semmi sem hatásosabb, mint az információk megosztása”. Mindenesetre bíztatónak tűnik, hogy a bűnüldözés már felismerte, hogy szüksége van a magánipar segítségére ezen a területen.