Bíróság elé állnak a prostituáltak a jövő héten – ezúttal ők perelnek. Azért, mert szerintük ugyan a törvény lehetőséget ad nekik a munkára, több önkormányzat azonban nem. A vita az úgynevezett védett övezetekről folyik.

Bár a törvény ezt előírja, a helyi önkormányzatok Miskolc kivételével sehol sem jelöltek ki türelmi zónákat. A prostituáltak segíteni szerettek volna: kerestek olyan területeket, ahol a törvény nem tiltaná számukra a munkavégzést. A II. kerületben például több olyan utcát is találtak, amelynek közelében sem iskola, sem templom nincs. Ám az önkormányzat ezt sem fogadta el. A jövő héten a bíróság dönt arról, hogy ezt jogszerűen tette-e.
“Csak ha nem tudják, hol állhatnak, a törvényben előírt feltételek mellett, akkor az az eredménye, mint mondjuk a tegnap éjszakának, hogy hét prostituáltat állítottak elő. Én úgy gondolom, hogy mivel létezik törvény, ami szerint legális a prostitúció, akkor hely is kell nekik, ahol dolgozhatnak” – mondta Földi Ágnes a magyar prostituáltak érdekvédelmi szervezetének elnöke.

A Fővárosi Önkormányzat illetékese szerint nem egyszerű a kerületek helyzete. “Számos olyan ingatlan van egy adott kerületi térségben, ami nem önkormányzati tulajdon. Sok minden előfordulhat egy ilyen logika mentén, még a legprecízebb térképek mellett is, ami nem a jegyzőn vagy az építési hatóságon kérhető számon” – mondta Ikvai-Szabó Imre. Az RTL Klub Híradó információi szerint a Belügyminisztériumban tovább dolgoznak a türelmi zónákra vonatkozó törvény módosításán, hogy megtalálják a megoldást.