Az észak-rajna-vesztfáliai igazságügyi minisztérium pénteken szabad utat adott a düsseldorfi államügyészség keresetének a Mannesmann-ügyben. Ezzel nő az esélye annak, hogy a Vodafone által felvásárolt Mannesmann cég egykori csúcsvezetői ellen eljárás induljon hűtlen kezelés vagy abban való segédkezés miatt.

A düsseldorfi ügyészség január közepén, közel kétévi nyomozás után készült 600 oldalas zárójelentését “az ügy rendkívüli jelentősége miatt” a minisztériumhoz továbbította felülvizsgálatra. A minisztérium most szabad utat adott a keresetnek, így a düsseldorfi államügyészség dönthet arról, hogy nyit-e főtárgyalást az ügyben. 2000 februárjában, amikor a gazdaságtörténet legdrágább felvásárlási ügyleteként, a Vodafone 188 milliárd eurónak megfelelő összegért megszerezte a Mannesmannt, a Mannesmann vezetői és felügyelőtanácsának tagjai 107 millió eurónak megfelelő végkielégítést és jutalmat kaptak. A vád szerint azonban ennek nagy része minden jogi alapot nélkülözött.

A gyanúsítottak között van Josef Ackermann, a Deutsche Bank tavaly nyár elején frissen kinevezett elnöke, Klaus Zwickel, a vasasszakszervezet (IG Metall) elnöke, Klaus Esser, a Mannesmann igazgatótanácsának egykori elnöke, Joachim Funk, a távközlési cég felügyelőbizottságának volt elnöke és további három személy. (Esser kivételével valamennyien a felügyelőbizottság tagjai voltak annak idején.) Az ügyészség azzal gyanúsítja a hat személyt, hogy 2000 elején, amikor a brit Vodafone több hónapnyi küzdelem után lenyelte a német vetélytársat, áldásukat adták csillagászati összegű végkielégítések kifizetésére. Egyedül Essernek 60 millió márka ütötte a markát a Mannesmann kasszájából, és további 30 milliót kapott a német cég főrészvényesétől, a Hutchinson Whampoa konszerntől.

A düsseldorfi nyomozók megállapítása szerint az ellenséges átvétel körül dúló harc eredményeként 1999 decembere és 2000 februárja között a konszern nyolcmilliárd euró árfolyamnyereségre tett szert a német társaság részvényeivel. Ebből 4,5 milliárdot azonnal realizált, amelyből bőkezűen jutalmazta Essert, az igazgatótanács 18 nyugdíjasát és az időközben elhunyt igazgatósági tagok hozzátartozóit. Az ügyészség szerint a gyanúsítottak nem tartották kellő mértékben szem előtt a vállalat érdekeit. A nyomozók érthetetlennek találják a nagy összegű kifizetéseket. Véleményük szerint a felügyelőbizottság “jelentősen túllépte” a hatáskörét; Esser, Funk, Zwickel és Ackermann esetében pedig a több mint két éven át folytatott vizsgálat megerősítette a Mannesmann AG kárára elkövetett hűtlen kezelés gyanúját.