Stadler József akasztói vállalkozó és társai ellen több milliárdos gazdasági bűncselekmények vádjával indult büntetőperben várhatóan szerdán hoz döntést a Legfelsőbb Bíróság (LB).

Stadler József ellen 1995-ben indult nyomozás, a vád szerint társaival több mint 2 milliárd forint kárt okozott az államnak a kilencvenes évek első felében csalással, adócsalással, jogosulatlanul igénybe vett áfa-visszaigényléssel, illetve exporttámogatással, továbbá a társasági adó fiktív költségszámlák segítségével történő csökkentésével. Stadler Józsefet 1998-ban első fokon a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 9 év börtönre ítélte, és egyúttal előzetes letartóztatásba helyezte. Akkor több vádlott-társát is letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság. Következő évben azonban az LB felderítetlenség, illetve eljárási szabálytalanságok miatt új eljárást rendelt el, és lakhelyelhagyási tilalomra enyhítette az elsőrendű vádlottal szemben alkalmazott kényszerintézkedést.

A megyei bíróság a megismételt eljárás során 2001-ben újra kimondta Stadler József bűnösségét, és 5 év 6 hónap böntönbüntetéssel, illetve 2 millió forintos pénzbüntetéssel sújtotta. A napokban a megismételt eljárásban másodfokon a Legfelsőbb Bíróság előtt a Legfőbb Ügyészség képviselője súlyosítást, többek között vagyonelkobzást indítványozott Stadler Józsefnek, a védő ugyanakkor bűncselekmény hiányában kért felmentést. A Stadler-per vádlottjai között van az ez ügyben első fokon nem jogerősen több éves börtönbüntetéssel sújtott Deésy Géza is, aki az úgynevezett kazetta-ügy nyilvánosságra kerülésével összefüggésben vált ismerté. A kazetta-ügy – melyet januárban kezdett tárgyalni a Fővárosi Bíróság – egyik gyanúsítottja volt Torgyán József egykori kisgazdaelnök fia, Torgyán Attila is, de ellene még nyomozati szakban megszüntette az eljárást a rendőrség.