A Civilek a békéért mozgalom rendezvényén résztvevők az Andrássy úton vonulunk a Hősök terére, az Oktogonig az úttesten, utána pedig a szervizúton.

A BRFK engedélyezte a Civilek a békéért mozgalom február 15-i, szombati békedemonstrációját. Artner Annamária, a mozgalom egyik szervezője elmondta, hogy a résztvevők szombat délután gyülekeznek a Liszt Ferenc téren. Ezt követően az Andrássy úton vonulunk a Hősök terére, az Oktogonig az úttesten, utána pedig a szervizúton – tette hozzá. A szervező közlése szerint a Liszt Ferenc téren békefesztivált tartanak. Artner Annamária megerősítette, hogy részt vesznek azon a csütörtöki eszmecserén, amelyre Medgyessy Péter kormányfő hívta meg a mozgalom képviselőit.

A tömörülésnek az Irak elleni esetleges háború miatti tiltakozó megmozdulásra irányuló kérelmét a Fővárosi Bíróság pénteken elutasította. A szervezet február 15-ére jelentette be rendezvényét, akkor a Liszt Ferenc tértől az Andrássy és a Bajcsy Zsilinszky úton át a Kossuth térig tartó útvonalon. A Civilek a békéért azért fordult az FB-hez, mert a rendőrség korábban megtiltotta a demonstrációt. A rendőrség akkori indoklása szerint a megmozdulás a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével járna.

Medgyessy Péter hétfőn levelet írt Simó Endrének, a Civilek a békéért elnevezésű mozgalom szervezőjének. A levélben – a kormányszóvivő tájékoztatása szerint – a miniszterelnök azt írja: “úgy gondolom, hogy az önök és a kormány célja azonos, a béke megőrzése”. Ezért tartom fontosnak az önök fellépését, azt, hogy a hazai civil társadalom is csatlakozott a világszerte aktivizálódó békemozgalomhoz – áll a levélben. A miniszterelnök hangsúlyozza: a kormány alapelve a békés politizálás és a társadalmi párbeszéd.