Jelentős kárt okoznak a hanglemeziparnak a munkahelyi letöltögetők – állítja egy nemzetközi iparági szövetség. A szervezet új kampányával a munkáltatókat célozza meg.

A Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (International Federation of the Phonographic Industry, IFPI) nagy szabású, az illegális internetes fájlcsere ellen irányuló marketingkampány során figyelmezteti a Európa, Ázsia és Észak-Amerika számos vállalatát.

  • Meglepetéssel tapasztaltuk, hogy a munkahelyeken milyen mértékben elterjedt az online fájlcserélők használata – mondta Allen Dixon, az IFPI tanácsadója a Reuters hírügynökségnek. Az IFPI szerint a high-tech vállalatok gyors internet-eléréssel rendelkező munkahelyei valójában ideális környezetet teremtenek az illegális letöltögetéshez.

Az IFPI új kampányával a fájcsere-hálózatok munkaidő alatti használatának veszélyeire kívánja felhívni a munkaadók figyelmét. Míg technológiai oldalról a hálózati forgalom lelassulását és a vállalati rendszer fenyegetettságánek növekedését vonhatja maga után az online rendszerekre történő csatlakozás, a zenék, filmek és szoftverek illegális letöltésének jogi problémái nyilvánvalók – véli a legnagyobb hanglemezkiadókat tömörítő szövetség. Az IFPI csütörtökön hat országban kezdte meg figyelemfelhívó brosúrái eljutattását vállalatok és kormányzati szervek számára.

A szervezet nemrégiben az Európai Uniót bírálta, amiért Brüsszel új szabályozási javaslata “a zenei fájlok – valamint filmek – illegális terjedésének jelenlegi mértéke mellett teljességgel használhatatlan, s nem tartalmaz rendelkezéseket, melyek a problémákra gyors megoldást jelentenének”.