Néhány utazási irodát levélben szólított fel az adóhivatal, hogy közöljék a drága – 300 ezer és 500 ezer forintnál drágább – luxusutazásokra befizető utasaik nevét és adatait – értesült a Világgazdaság.

Az irodák egy részénél törvényi előírásra hivatkozott az APEH, de volt olyan utazásszervező is, amelynél a folyó adóellenőrzés keretén belül, “mellékes” információként szerette volna megtudni a befizetők nevét az adóhivatal. A Világgazdaság úgy tudja, hogy nem a legfrissebb adatokra, hanem a 2000-ben és 2001-ben befizetett utazásokra volt kíváncsi az APEH. A lap által megkérdezett jogászok szerint egyébként az adóhivatalnak nincs törvényi felhatalmazása arra, hogy az adózók bizonyos körére vonatkozó információk kiadására általános kötelezettséget rendeljen el.

Az Eurotoursnál például a folyó APEH-vizsgálat részeként érdeklődtek az 1998 és 2001 közötti 500 ezer forint feletti utazások befizetői iránt – értesült a Világgazdaság, de több más kiutaztatónál is folyik ehhez hasonló vizsgálat. A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége nem tud ilyen típusú felszólító levelekről, de határozottan tiltakozik minden ilyen próbálkozás ellen – írja a Világgazdaság.